torsdag 21 november 2024

inloggad som

Asienexport lyfter Polygiene

Med stark tillväxt på den asiatiska marknaden ökade Malmöbolaget Polygiene sin omsättning med 20 procent till 19 miljoner kronor 2012. Under hösten sköt befintliga ägarna in knappt tre miljoner kronor i verksamheten, enligt vd Christian von Uthmann ska det ta bolaget till ett positivt resultat 2013.

Polygiene har tagit fram en teknik där material som textilier och plaster behandlas med silversalter som förhindrar bakterietillväxten. Det är främst inom klädsektorn som försäljningen ökar. Flera av kunderna, som klädmärket Patagonia, har global spridning vilket gör att försäljningen ökar i såväl Europa, USA som Asien.

— I Asien är vattenbristen väldigt aktuell och det finns stort intresse att titta på lösningar som innebär färre klädtvättar, säger Christian von Uthmann.

Under fjolåret pågick en debatt i Sverige där farorna med silverjoner diskuterades. Christian von Uthmann ståndpunkt är att effekten av att behandlade kläder tvättas mer sällan mer än kompenserar den negativa miljöeffekt som eventuella silverläckaget innebär och hänvisar till en studie som danska regeringen och institutet DHI gjorde förra året.

Bolaget grundades genom en avknoppning från Perstorp, som fortfarande är en större delägare liksom Malmöentreprenören Håkan Roos. I november hade Polygiene positivt kassaflöde och med det senaste kapitaltillskottet ska bolaget nå positivt resultat 2013.

Christian von Uthmann vill inte diskutera ägarnas långsiktiga strategi, men nämner att det har funnit intresse från asiatiskt håll att gå in som delägare.

— Men det har också varit en styrka att vi inte har någon klädtillverkare i ägarlistan, det har gjort att vi har kunnat växa med flera kunder, säger Christian von Uthmann.

I dag finns åtta anställda i Malmö och Stockholm. Därtill sitter ett par på kontoret i England. Även vid fortsatt tillväxt kommer inte några större nyrekryteringar vara aktuella.

Joel Lyth

Med stark tillväxt på den asiatiska marknaden ökade Malmöbolaget Polygiene sin omsättning med 20 procent till 19 miljoner kronor 2012. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.