söndag 30 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Riskkapitalbolagen mäktigast på Ideon

Privata investerare som Bo Håkansson och Christer Fåhraeus får maka på sig. Det är de offentligt finansierade riskkapitalbolagen som byggt upp de största maktsfärerna i styrelserummen på Ideon, visar Rapidus kartläggning.

Med drygt 150 bolag är Ideon landets största forskningspark och vagga till bland annat Axis och QlikTech. Rapidus har i sin genomgång av dagens makthavare tittat på såväl enskilda personer på vd- och styrelseposter som på sfärer där flera personer är engagerade på samma ägares uppdrag.

Statliga Industrifondens regionchef Lennart Gustafson sitter själv i styrelserna för Scalado, Zaplox och Zimpl. Därtill har fonden styrelseposter i CellaVision, BoneSupport och Sol Voltaics, samtliga företag där man investerat stora belopp. Det gör Industrifonden till den mäktigaste spelaren på Ideon.

— Det vanliga för oss är att den som är investeringsansvarig och känner bolaget också initialt går in som vår ledamot. Man måste dock skilja på rollerna. I styrelserummet agerar jag bara utifrån bolagens bästa. Men parallellt har vi ägarmöten där jag agerar som representant för Industrifonden, säger Lennart Gustafson.

Enskilt flest styrelseuppdrag har dock LU Biosciences vd Thomas Andersson, som sitter på poster i portföljbolagen Ximmune, Cantargia, Auril och ProNoxis. I tre av bolagen har han sällskap av Ann-Christin Malmborg-Hager, tidigare investeringsansvarig på LU Biosicence. Tre av LU Biosciences egna styrelsemedlemmar har dessutom uppdrag i andra Ideonbolag: CMC Contrast, MD Pharma och BioInvent.

Lu Bios moderbolag Luis AB har styrelseposter i ungefär hälften av 30-talet portföljbolag. På Ideon sitter Luis-anställde Sven Olsson som ordförande i Trafvid, BG Svensson är ledamot i Taurus Energy och Christine Widstrand har ordförandeklubban i Speximo.

Ideon_styrelser3
De fyra mest förgrenade maktsfärerna och deras representanter i respektive Ideonbolag. Uppifrån från vänster: Lennart Gustafsson, Lars Henriksson, Hedvig Andersén och Anders Schelin; Lars Persson och Per Aspemar; Sven Olsson, Christine Widstrand och BG Svensson; Thomas Andersson. Bilder: respektive organisation.

En fjärde maktsfär med många förgreningar är Sydsvensk Entreprenörfond, trots att bolaget på Ideon bara investerat i Triomed, där Sydsvensk Entreprenörfond har en ledamot, och Alligator Bioscience, där man saknar representation. Men vd Per Aspemar förvaltar också delar av Teknoseeds portfölj och är därför även ledamot i Scalado och suppleant i Quickcool.

Innovationsbron är genom sin såddfinansieringsverksamhet delägare i en lång rad teknikbolag i regionen. På Ideon har Innovationsbron andelar och styrelseposter i Ekobalans Fenix, Ascenda Solutions och Serstech.

Även bland privata aktörer finns ett par mindre kluster. Bo Håkansson och Farstorp Invest har ordförandeposten i ProstaLund och två poster i Exini Diagnostics. Och att QuNano, Glo och Sol Voltaics tillhör samma bolagssfär märks tydligt i styrelserullorna: kvartetten Gösta Johannesson, Steven Morrell, Rune Dybesland och Lars Samuelson är engagerade i alla tre bolag medan Kristian Sildeby från familjen Wallenbergs maktbolag FAM är ledamot i två av dem.

Klicka här för listan på de 34 personer med flest vd- och styrelseuppdrag på Ideon.

Erik Olausson

Privata investerare som Bo Håkansson och Christer Fåhraeus får maka på sig. Det är de offentligt finansierade riskkapitalbolagen som byggt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Här är Årets Rapidusföretag

    På onsdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med storslagen fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 24:e året i rad. Vinnarna är gröna, men inga gröngölingar.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Full fart i life science-bolagens kapitalanskaffning

    Flera skånska bolag söker finansiering så här i slutet av året. Här blandas offensiva emissioner och rena överlevnadspengar. Rapidus har ställt samman några av senhöstens större kapitalanskaffningar.