måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danmark måste öppna ögonen för ESS

Kort sagt: Det danska intresset för ESS i bredare näringslivskretsar, akademi och medier är i stort sett dött. Men Sverige varken kan eller ska bära projektet på egen hand, utan initiativ från Danmark är viktiga. En konferens nästa vecka kan bli ett wake up-call. Rapidus ger sex förslag på samarbeten.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Medan skånska medier skrivit upphetsat om miljardprojektet ESS så låter förkortningen av European Spallation Source mest som en farlig sjukdom i danska öron.

Bortsett från ett fåtal vetenskapspolitiker och enskilda individer i en elitistisk forsknings- och företagarmiljö har ESS gått förbi danskarnas uppmärksamhet. Trots Danmark tillsammans med Sverige blir värd för denna storeuropeiska materialforskningsanläggning så sover man lugnt. Det saknas förberedande initiativ för att säkra ramförutsättningarna för nya företag och de toppkvalificerade forskare som kommer i samband med ESS.

Därför är fredag den 24 februari ett viktigt datum. Styrelse for Forskning og Innovation (FI) ordnar tillsammans med Dansk Industri (DI) konferensen ”Verdens bedste mikroskop (ESS)” på Copenhagen Business School. 2019 står anläggningen klar i Lund med tillhörande datacenter på Köpenhamns universitet. Med lite tur blir konferensen, med undertiteln ”En mulighed for udvikling og innovation”, ett verkligt wake up-call i Danmark.

Datacentret i Köpenhamn kommer att sysselsätta 60 forskare och tekniker. Danmark betalar 12,5 procent av byggkostnaderna för ESS, medan svensk sida står för 35 procent. Det är därmed ett utpräglat Öresundsprojekt, som givetvis är beroende av ett danskt engagemang. Hittills har inaktiviteten kunnat bortförklaras med att den största delen av ESS finns på svensk sida och att det ännu saknas ett formellt, förpliktigande avtal.

Men det nås om två, tre år. Det är nu regionen ska agera, om vi ska kunna kamma hem ett fullt utbyte när 400 permanenta forskare och 2.000-5.000 gästforskare årligen kommer nästa decennium.

På konferensen talar bland andra labbdirektör Dr. Ian S Anderson från amerikanska neutronanläggningen Oak Ridge. Han ska berätta om sina erfarenheter av vad som krävs för att få ut mesta möjliga av investeringarna. Lite avslöjades redan på en konferens i Oslo i november där Anderson slog fast att förberedelsefasen är viktig.

Det innebär exempelvis att planera så att nästa generations forskare kan exploatera ESS. Hans råd i klartext; mer utbildning. Därnäst måste skandinavisk industri engagera sig i. Näringslivet behöver inse att ESS kan minska en kritisk tidsfaktor i olika materialundersökningar.

Andra konferensinlägg handlar om gynnsamma effekter av ESS för innovation och näringsliv. Problemet är att om det danska icke-engagemanget fortsätter, kommer förvisso ESS och datacentret att byggas men potentialen inte nyttjas fullt ut. Rapidus har därför sex förslag på hur danskar och svenskar bör samarbeta som ett led i projektet.

* Starta universitetsutbildningar i samarbete med ESS. Följ upp med en Øresundsskola på gymnasie- och grundskolenivå, så att forskningen blir både mer begriplig för en bredare krets och mer intressant för forskarna. Vi ser hur Öresundsuniversitetet håller på att kvävas, men just ESS kan faktiskt blåsa liv i det samarbetet.

* Öresundsregionen ska öppna en gemensam dörr till näringslivet när utländska företag vill etablera sig i kölvattnet av ESS. Alla frågor om exempelvis skatt ska vi kunna svara på — på engelska — i ett center som också ska ge medborgarservice. Det ska med i planeringen för hur vi tar emot de tusentals nya kunskapsarbetarna.

* Regionen ska sörja för bostadsmöjligheter, skolor och ett danskt-svenskt samarbete om forskarregler, som är skattemässigt attraktiva för folk på visstidskontrakt. Internationella studenter, arbetare och investeringar ska enkelt och fritt kunna röra sig över Sundet.

* ESS ska skapa en bas för gemensamma Öresundsupphandlingar, som kan sprida sig vidare till det offentliga inom kommuner och regioner. Starka branscher som miljöteknik, IT och life science bör prioriteras i dessa storinköp som också ger lägre priser.

* Med ett profilerat Öresundsprojekt som ESS bör Region Hovedstaden och Region Skåne, Øresundskomiteen och Öresundsbron nu backa upp borgmästare Frank Jensen i Köpenhamn och kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu i Malmö i visionen att fusionera sina turism- och näringslivsorganisationer.

* Sätt upp ambitiösa mål för infrastrukturen. Tåglinjen Köpenhamn-Lund är okej, men betalringen runt Köpenhamn måste stoppas. Bygg istället en tunnel under Köpenhamns hamn för att minska den värsta trängseln. Slutligen ska Danmark också satsa på höghastighetståg till Hamburg via Fehmarnförbindelsen, som blir klar samtidigt som ESS.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Det danska intresset för ESS i bredare näringslivskretsar, akademi och medier är i stort sett dött. Men Sverige […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.