lördag 4 maj 2024

inloggad som

Danmark måste öppna ögonen för ESS

Kort sagt: Det danska intresset för ESS i bredare näringslivskretsar, akademi och medier är i stort sett dött. Men Sverige varken kan eller ska bära projektet på egen hand, utan initiativ från Danmark är viktiga. En konferens nästa vecka kan bli ett wake up-call. Rapidus ger sex förslag på samarbeten.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Medan skånska medier skrivit upphetsat om miljardprojektet ESS så låter förkortningen av European Spallation Source mest som en farlig sjukdom i danska öron.

Bortsett från ett fåtal vetenskapspolitiker och enskilda individer i en elitistisk forsknings- och företagarmiljö har ESS gått förbi danskarnas uppmärksamhet. Trots Danmark tillsammans med Sverige blir värd för denna storeuropeiska materialforskningsanläggning så sover man lugnt. Det saknas förberedande initiativ för att säkra ramförutsättningarna för nya företag och de toppkvalificerade forskare som kommer i samband med ESS.

Därför är fredag den 24 februari ett viktigt datum. Styrelse for Forskning og Innovation (FI) ordnar tillsammans med Dansk Industri (DI) konferensen ”Verdens bedste mikroskop (ESS)” på Copenhagen Business School. 2019 står anläggningen klar i Lund med tillhörande datacenter på Köpenhamns universitet. Med lite tur blir konferensen, med undertiteln ”En mulighed for udvikling og innovation”, ett verkligt wake up-call i Danmark.

Datacentret i Köpenhamn kommer att sysselsätta 60 forskare och tekniker. Danmark betalar 12,5 procent av byggkostnaderna för ESS, medan svensk sida står för 35 procent. Det är därmed ett utpräglat Öresundsprojekt, som givetvis är beroende av ett danskt engagemang. Hittills har inaktiviteten kunnat bortförklaras med att den största delen av ESS finns på svensk sida och att det ännu saknas ett formellt, förpliktigande avtal.

Men det nås om två, tre år. Det är nu regionen ska agera, om vi ska kunna kamma hem ett fullt utbyte när 400 permanenta forskare och 2.000-5.000 gästforskare årligen kommer nästa decennium.

På konferensen talar bland andra labbdirektör Dr. Ian S Anderson från amerikanska neutronanläggningen Oak Ridge. Han ska berätta om sina erfarenheter av vad som krävs för att få ut mesta möjliga av investeringarna. Lite avslöjades redan på en konferens i Oslo i november där Anderson slog fast att förberedelsefasen är viktig.

Det innebär exempelvis att planera så att nästa generations forskare kan exploatera ESS. Hans råd i klartext; mer utbildning. Därnäst måste skandinavisk industri engagera sig i. Näringslivet behöver inse att ESS kan minska en kritisk tidsfaktor i olika materialundersökningar.

Andra konferensinlägg handlar om gynnsamma effekter av ESS för innovation och näringsliv. Problemet är att om det danska icke-engagemanget fortsätter, kommer förvisso ESS och datacentret att byggas men potentialen inte nyttjas fullt ut. Rapidus har därför sex förslag på hur danskar och svenskar bör samarbeta som ett led i projektet.

* Starta universitetsutbildningar i samarbete med ESS. Följ upp med en Øresundsskola på gymnasie- och grundskolenivå, så att forskningen blir både mer begriplig för en bredare krets och mer intressant för forskarna. Vi ser hur Öresundsuniversitetet håller på att kvävas, men just ESS kan faktiskt blåsa liv i det samarbetet.

* Öresundsregionen ska öppna en gemensam dörr till näringslivet när utländska företag vill etablera sig i kölvattnet av ESS. Alla frågor om exempelvis skatt ska vi kunna svara på — på engelska — i ett center som också ska ge medborgarservice. Det ska med i planeringen för hur vi tar emot de tusentals nya kunskapsarbetarna.

* Regionen ska sörja för bostadsmöjligheter, skolor och ett danskt-svenskt samarbete om forskarregler, som är skattemässigt attraktiva för folk på visstidskontrakt. Internationella studenter, arbetare och investeringar ska enkelt och fritt kunna röra sig över Sundet.

* ESS ska skapa en bas för gemensamma Öresundsupphandlingar, som kan sprida sig vidare till det offentliga inom kommuner och regioner. Starka branscher som miljöteknik, IT och life science bör prioriteras i dessa storinköp som också ger lägre priser.

* Med ett profilerat Öresundsprojekt som ESS bör Region Hovedstaden och Region Skåne, Øresundskomiteen och Öresundsbron nu backa upp borgmästare Frank Jensen i Köpenhamn och kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu i Malmö i visionen att fusionera sina turism- och näringslivsorganisationer.

* Sätt upp ambitiösa mål för infrastrukturen. Tåglinjen Köpenhamn-Lund är okej, men betalringen runt Köpenhamn måste stoppas. Bygg istället en tunnel under Köpenhamns hamn för att minska den värsta trängseln. Slutligen ska Danmark också satsa på höghastighetståg till Hamburg via Fehmarnförbindelsen, som blir klar samtidigt som ESS.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Det danska intresset för ESS i bredare näringslivskretsar, akademi och medier är i stort sett dött. Men Sverige […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.