… som listas som den mest produktiva uppfinnaren i Sverige under perioden 1978-2009 i en rapport från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.
Hur känns det att rapporten kallar dig för stjärnuppfinnare?
— Jag fick höra det av en kollega för någon vecka sedan, och det är ju en kul grej.
Är det du eller företaget som står för patenten?
— Vi uppfinner, men överlåter rättigheterna till Ericsson i samma stund som patentansökan lämnas in, vilket oftast sker antingen i USA eller i Europa. Förra året tjänade bolaget 4,6 miljarder kronor på patentlicenser och pengarna kommer till stor del från de av våra patent som ingår i globala telekomstandarder. Vi uppfinnare får en bra slant för varje patentansökan som vi lämnar in.
Vilket av dina 220 patent är du mest nöjd med?
— Jag har till exempel tagit fram lösningar som gör att man inte behöver använda så mycket kisel i sina ASIC-kretsar och teknik för att kommunicera över 3G samt 4G. Det tjänar Ericsson stora pengar på. Det finns även andra patent som inte nödvändigtvis drar in så mycket pengar, utan mest skyddar Ericssons specifika implementationer, exempelvis algoritmer som sparar ström i mobiltelefoner.
Med ett par tusen patentansökningar om året är Ericsson i Sverigetoppen när det gäller patent. Vad ska ni ha alla till?
— Vi arbetar i teknikens framkant och en hel del är kloka gissningar om framtidens mobilkommunikation, där man först senare ser vad som blir relevant. Av 100 patent är det kanske 10-25 som är riktigt relevanta för Ericsson. En del av de oanvända patenten kan då flyttas över till exempelvis Mobile Heights. På så vis kan Ericsson tjäna pengar på patenten utan att vi själva utnyttjar dem.
Du är bror till Mats Lindoff, riskkapitalist och tidigare teknikchef för Sony Ericsson. Hur samarbetar ni?
— En gång i tiden jobbade vi för samma företag. Men nu handlar det mest om att vi utbyter information om övergripande trender inom varandras områden.
Anders Frick