tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kompetensbrist får Glo att nobba Lund

Trots forskningsrötterna i Lund är det Silicon Valley som är i fokus när nanoteknikbolaget Glo det närmaste året ska växa från 35 till ett 50-tal medarbetare. Till sommaren når de första prototyperna av lysdioder tillverkarna.

I höstas fick Glo 170 miljoner kronor i nytt riskkapital. Sedan dess har VD Fariba Danesh rekryterat personal för att kunna slutföra produktutvecklingen. Men de sista stegen tas i San Francisco, och inte i Lund.

— Det är svårt att bygga ett stort halvledarföretag var som helst i Europa. Det krävs väldigt specifik kunskap. Förutom Silicon Valley vore det kanske möjligt i Taiwan, säger Fariba Danesh.

Glo utvecklar lysdioder uppbyggda av nanotrådar som växer på kiselplattor, en teknik som bygger på forskning från nanokonsortiet i Lund. Teoretiskt bäddar tekniken för avsevärt lägre tillverkningskostnaden än dagens metoder, och just höga produktionskostnader är den primära orsaken till att lysdioder ännu inte slagit igenom brett inom allmänbelysning.

Det är främst personal med kunskap som ligger utanför själva nanotrådstillverkningen som Glo anställer i USA. Fariba Danesh menar att Silicon Valleys försprång bottnar i att företag där som Hewlett Packards i årtionden legat i framkant för utvecklingen av lysdioder. Närmare hälften av Glos personalstyrka på 35 finns redan på USA-kontoret, resten sitter i Lund och Lyngby. Pilotanläggning finns numera också vid samtliga tre kontoren. Inom något år ska antalet anställda vara uppe i 50, med den övervägande majoriteten i San Francisco.

Fariba Danesh betonar dock att nuvarande huvudkontor och grundforskning kommer finnas kvar i Lund även framöver. 

— Där finns Lars Samuelsson och en attraktiv forskningsmiljö med labb, säger Fariba Danesh.

Ett fåtal tillverkare med starka patent dominerar marknaden för LED-belysning i dag. Fariba Danesh menar att Glos alternativa produktionsmetod, som kringgår många av dessa patent, har varit en starkt bidragande orsak till att namntunga investerare som Wellington Partner, Provider Venture Partners, Hafslund och VantagePoint finns i ägarlistan.

Den globala belysningsmarknaden omsätter omkring 500 miljarder kronor årligen och då står lysdioder för någon procent. Hårdare energilagstiftning och fallande pris på lysdioder gör att den andelen spås växa snabbt den närmaste tioårsperioden.

Joel Lyth

Trots forskningsrötterna i Lund är det Silicon Valley som är i fokus när nanoteknikbolaget Glo det närmaste året ska växa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.