söndag 24 november 2024

inloggad som

Sol Voltaics tar in 15 miljoner – och byter teknik

Nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund har tagit in 15 miljoner kronor från befintliga finansiärer. Samtidigt har bolaget lagt om sin teknikstrategi för att nå målet med högpresterande solceller.

Sol Voltaics grundades 2008 som en avknoppning från Lundabolaget QuNano. Bolagets innovation bygger på att använda nanoteknik för att tillverka solceller med högre verkningsgrad än traditionell teknik, vilket ska göra solceller till en reell utmanare till fossila bränslen.

De tre huvudägare som nu har skjutit till ytterligare 15 miljoner kronor är norska Nano Future Invest och Teknoinvest, samt svenska Provider Venture Partners. Fjärde ägaren, norska Scatec Adventure, är inte med i emissionen. Sol Voltaics har tidigare tagit in sammanlagt 20 miljoner kronor.

Från att ha arbetat med en tillverkningsteknik där nanotrådarna till solcellerna byggdes med stor precision direkt på kiselskivor, har fokus nu flyttats till att utveckla en helt ny metod där enklare trådar istället byggs i gasmiljö, döpt till aerotaxy. Förhoppningen är att nå en framställningsprocess där produktionen av nanotrådar kan ske kontinuerligt i stora volymer, vilket hittills har varit svårt att uppnå.

Fördelen med den nya tillverkningsmetoden är att produktionskostnaderna kan minskas, samtidigt blir steget längre till att tillverka solceller med riktigt hög verkningsgrad.

Parallellt arbetar bolaget med att ta fram en metod för att fästa nanotrådarna från aerotaxyn på olika material, vilket är ett nödvändigt för att färdigställa solcellerna.

Sol Voltaics har i dagsläget fem anställda. VD är Bo Pedersen, som även sitter som chef för QuNano och Glo.

Joel Lyth

Nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund har tagit in 15 miljoner kronor från befintliga finansiärer. Samtidigt har bolaget lagt om sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.