fredag 19 april 2024

inloggad som

Sol Voltaics tar in 15 miljoner – och byter teknik

Nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund har tagit in 15 miljoner kronor från befintliga finansiärer. Samtidigt har bolaget lagt om sin teknikstrategi för att nå målet med högpresterande solceller.

Sol Voltaics grundades 2008 som en avknoppning från Lundabolaget QuNano. Bolagets innovation bygger på att använda nanoteknik för att tillverka solceller med högre verkningsgrad än traditionell teknik, vilket ska göra solceller till en reell utmanare till fossila bränslen.

De tre huvudägare som nu har skjutit till ytterligare 15 miljoner kronor är norska Nano Future Invest och Teknoinvest, samt svenska Provider Venture Partners. Fjärde ägaren, norska Scatec Adventure, är inte med i emissionen. Sol Voltaics har tidigare tagit in sammanlagt 20 miljoner kronor.

Från att ha arbetat med en tillverkningsteknik där nanotrådarna till solcellerna byggdes med stor precision direkt på kiselskivor, har fokus nu flyttats till att utveckla en helt ny metod där enklare trådar istället byggs i gasmiljö, döpt till aerotaxy. Förhoppningen är att nå en framställningsprocess där produktionen av nanotrådar kan ske kontinuerligt i stora volymer, vilket hittills har varit svårt att uppnå.

Fördelen med den nya tillverkningsmetoden är att produktionskostnaderna kan minskas, samtidigt blir steget längre till att tillverka solceller med riktigt hög verkningsgrad.

Parallellt arbetar bolaget med att ta fram en metod för att fästa nanotrådarna från aerotaxyn på olika material, vilket är ett nödvändigt för att färdigställa solcellerna.

Sol Voltaics har i dagsläget fem anställda. VD är Bo Pedersen, som även sitter som chef för QuNano och Glo.

Joel Lyth

Nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund har tagit in 15 miljoner kronor från befintliga finansiärer. Samtidigt har bolaget lagt om sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.