söndag 8 september 2024

inloggad som

Midrocbolag letar riskkapital för fuktväxlare

Lundabolaget Air to Air är på jakt efter fem miljoner kronor och en VD med industriell bakgrund. Pengarna ska användas för att skala upp tillverkningen av bolagets fukt- och värmeväxlare, som nu fått sina första kunder.

Samtidigt ska företaget gå från forskningsfas till att fokusera på produktion och försäljning. Ett steg i den riktningen är att Andreas Gunnarsson på Midroc New Technology har tagit över ordförandeklubban från den tidigare styrelseordföranden Leif Almeling, som dock kommer fortsätta verka i bolagets styrelse.

Air to Airs produkt, Rehydrator, bygger på att förflytta värme och fukt från en luftström till en annan. Tekniken liknar den i en vanlig värmeväxlare, med skillnaden att metallplattorna har bytts ut mot rör uppbyggda av membran. Förutom värme kan även fukt transporteras via membranet, genom diffusion och tryckutjämning.

Beroende på var tekniken används kan den spara energi, minska kondensproblem och förbättra luftkvalitén. Till exempel kan den torra utblåsningsluften från ett luftkonditioneringssystem utnyttjas för sänka fukthalten i luften som tas in utifrån. Tekniken fungerar enligt Andreas Gunnarsson i såväl befintliga värmeväxlare och luftkonditioneringssystem som i nyproducerade enheter.

Förra året hade Air to Air ingen försäljning men Andreas Gunnarsson bedömer att bolaget i år ska nå en omsättning på en miljon kronor. Midroc gick in i bolaget 2007 och även om de är beredda att stå för sin del av nyemissionen vill Andreas Gunnarson nu helst se en ny extern ägare i bolaget.

— Det är sällan bra att det finns en ensam stark storägare i så här små företag, säger han.

Utöver Midrocs 40-procentiga andel ägs Air to Air av fyra mindre delägare samt till 30 procent av Johan Siverklev, som har lett arbetet med att industrialisera innovationen. Tekniken bygger på ett patent från Cape Tribulation Tropical Research Station i Australien.

Joel Lyth

Lundabolaget Air to Air är på jakt efter fem miljoner kronor och en VD med industriell bakgrund. Pengarna ska användas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.