torsdag 25 april 2024

inloggad som

Midrocbolag letar riskkapital för fuktväxlare

Lundabolaget Air to Air är på jakt efter fem miljoner kronor och en VD med industriell bakgrund. Pengarna ska användas för att skala upp tillverkningen av bolagets fukt- och värmeväxlare, som nu fått sina första kunder.

Samtidigt ska företaget gå från forskningsfas till att fokusera på produktion och försäljning. Ett steg i den riktningen är att Andreas Gunnarsson på Midroc New Technology har tagit över ordförandeklubban från den tidigare styrelseordföranden Leif Almeling, som dock kommer fortsätta verka i bolagets styrelse.

Air to Airs produkt, Rehydrator, bygger på att förflytta värme och fukt från en luftström till en annan. Tekniken liknar den i en vanlig värmeväxlare, med skillnaden att metallplattorna har bytts ut mot rör uppbyggda av membran. Förutom värme kan även fukt transporteras via membranet, genom diffusion och tryckutjämning.

Beroende på var tekniken används kan den spara energi, minska kondensproblem och förbättra luftkvalitén. Till exempel kan den torra utblåsningsluften från ett luftkonditioneringssystem utnyttjas för sänka fukthalten i luften som tas in utifrån. Tekniken fungerar enligt Andreas Gunnarsson i såväl befintliga värmeväxlare och luftkonditioneringssystem som i nyproducerade enheter.

Förra året hade Air to Air ingen försäljning men Andreas Gunnarsson bedömer att bolaget i år ska nå en omsättning på en miljon kronor. Midroc gick in i bolaget 2007 och även om de är beredda att stå för sin del av nyemissionen vill Andreas Gunnarson nu helst se en ny extern ägare i bolaget.

— Det är sällan bra att det finns en ensam stark storägare i så här små företag, säger han.

Utöver Midrocs 40-procentiga andel ägs Air to Air av fyra mindre delägare samt till 30 procent av Johan Siverklev, som har lett arbetet med att industrialisera innovationen. Tekniken bygger på ett patent från Cape Tribulation Tropical Research Station i Australien.

Joel Lyth

Lundabolaget Air to Air är på jakt efter fem miljoner kronor och en VD med industriell bakgrund. Pengarna ska användas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.