fredag 14 februari 2025

inloggad som

Sunflake flyger lågt trots investering

Trots en hittills inte offentliggjord investering har solcellsbolaget Sunflake i Köpenhamn valt att hålla låg profil de kommande åren i stället för att söka mer kapital och uppmärksamhet kring resultaten.

Strategin är betydligt mer diskret än i november 2007 då bolaget omtalades stort i medierna och dessutom blev omskrivet internationellt i Nature Nanotechnology. Martin Aagesen – grundare, VD och nanofysiker – förklarar att den nya investeringen gett bolaget tillräckligt med pengar för ett par års produktutveckling i lugn och ro.

Hemlighetsmakeriet väntas bestå tills investeringsklimatet förbättras och utvecklingen av den nya typen av solceller för elproduktion kommit så långt att de kan sättas i produktion med hjälp av ett nytt kapitaltillskott. Enligt Martin Aagesen kom Sunflakes tillskott i höstas från den tidigare huvudinvesteraren Seed Capital samt ett par privata investerare. Vilka de är och hur stora belopp det handlar om vill varken Martin Aagesen eller Jakob Steen Jensen, ansvarig för miljöteknik i Seed Capital och styrelseordförande i Sunflake, berätta. Inget belopp framgår av de senaste räkenskaperna.

Dessutom vill ledningen helst slippa att bli omskrivna. 

— Vi håller låg profil, annars använder vi tiden till allt möjligt annat än forskning och utveckling, säger Martin Aagesen som uppger att bolaget nu har fem mer eller mindre fast anställda medarbetare.

Under 2007 framträdde Sunflake i en rad artiklar om nanoteknik och hur den kan öka effektiviteten för solceller, samtidigt som produktionspriset minskar. 

Genom sitt avhandlingsarbete stötte Martin Aagesen på ett oprövat material som kan transportera solcellsenergin snabbare och mer effektivt än material som normalt används. Med hjälp av en särskild process skapas en yta som består av extremt små flagor. En enda kvadratcentimeter rymmer miljarder av dem. Det betyder att de tillsammans bildar ett mycket stort område som solen kan fångas in på.

Keld Broksø

Trots en hittills inte offentliggjord investering har solcellsbolaget Sunflake i Köpenhamn valt att hålla låg profil de kommande åren i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.