fredag 14 februari 2025

inloggad som

Oväntat bra för danska forskningsparker

De två stora forskningsparkerna på den danska sidan Sundet, Scion-DTU och Symbion, har än så länge klarat sig oväntat bra genom finanskrisen. En markant minskning av antalet bolag som står i kö för att komma in på parkerna är det största bekymret.

Kim Høgh, VD för Scion-DTU, talar om en förvånansvärt stor inflyttning i förhållande till de scenarier som i höstas målades upp för 2009. Andelen uthyrda lokaler väntades minska med 4,5 procent, men det har bara gått hälften så dåligt. De senaste siffrorna tyder på att uthyrningen till de vanligtvis drygt 175 företagen på Scion-DTU minskat med 1,5-2 procent.

— Vi har kommit igång bättre än vi vågat hoppats på år 2009, säger Kim Høgh.

— Flera av våra kunder har till och med rest kapital. 7TM Pharma fick in 75 miljoner danska kronor i januari, Santaris Pharma tog in 85 miljoner och Symphogen reste en kvarts miljard danska kronor nu i februari. Däremot har kön för att komma in minskat markant. Färre knackar på och där märker vi av problemen med att resa kapital och att det blivit besvärligare att få lån, säger Kim Høgh.

Hur stor nedgången blir i procent, eller antal företag, vill han inte säga.

— Men konsekvensen för parkens ekonomi har inte slagit igenom på det sättet vi fruktat, slår Kim Høgh fast.

På Symbion talar uthyrningschefen Brian List om en något större nedgång efter en hundraprocentig beläggning de senaste åren.

— Biotech är hårt drabbat, samtidigt som vi inte ser några nedgångar i övriga branscher, säger han.

Symbions nedgång betyder en uthyrning på 96-97 procent och forskningsparken räknar med ytterligare nedgång till mellan 85 och 90 procents uthyrd area före sommaren. Smärtgränsen ligger på 80-85 procent.

— Om vi kan få upp det lite till är det inte jättekritiskt för oss, säger Brian List.

Värre är att laboratorierna, som utgör en femtedel av byggnaden (runt 2.000 kvadratmeter), inte efterfrågas i samma takt som bolag flyttar ut.

— Pipelinen är mer eller mindre borta. Biotech-laboratorier efterfrågas inte just nu. Vårt största problem är att nystartade företag inte har några större belopp för att etablera sig i redan inredda laboratorier, vilket utgör en väsentlig del av vår verksamhet, säger Brian List.

— En möjlig utgång är att laboratorierna blir tomma i år. Vi överväger att se på andra branscher för att fylla upp, säger Brian List.

Symbion och Scion-DTU lockar framförallt bolag inom bio-, miljö- och nanoteknologi samt IT.

Keld Broksø

De två stora forskningsparkerna på den danska sidan Sundet, Scion-DTU och Symbion, har än så länge klarat sig oväntat bra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Överraskningen: vd får gå efter tre månader

    Spotlightnoterade Phase Holographic Imaging överraskar med att sparka life science-profilen Anders Månsson efter bara tre månader på vd-posten – och bara tre dagar efter en exklusiv intervju med Rapidus som vi inte ens hunnit publicera.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.

  • Nya pengar ska ta Xaga till marknaden

    Medicinteknikbolaget Xaga Surgical stänger en runda som utöver pengar ger tillskott på ägarlistan. Så här blev utfallet och så ska pengarna användas.

  • AI-bolaget gasar på med kändisänglar

    Helsingborgsbolaget Klang AI fyller på kassan med en nyemission och får välkända lokala profiler i ägarlistan.

  • Tretton37 i konkurs

    Det tidigare så framgångsrika IT-bolaget Tretton37 i Lund har ansökt om konkurs. Aktierna är pantsatta till en bank.

  • Labbet som ökar vinsten

    Kontraktslaboratoriet Redoxis i Lund ökar omsättning och vinst trots att kunderna, många mindre läkemedelsutvecklingsbolag, har svårt att finansiera sin forskning. Vd Malin Hultqvist förklarar tricket.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.