fredag 25 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Oväntat bra för danska forskningsparker

De två stora forskningsparkerna på den danska sidan Sundet, Scion-DTU och Symbion, har än så länge klarat sig oväntat bra genom finanskrisen. En markant minskning av antalet bolag som står i kö för att komma in på parkerna är det största bekymret.

Kim Høgh, VD för Scion-DTU, talar om en förvånansvärt stor inflyttning i förhållande till de scenarier som i höstas målades upp för 2009. Andelen uthyrda lokaler väntades minska med 4,5 procent, men det har bara gått hälften så dåligt. De senaste siffrorna tyder på att uthyrningen till de vanligtvis drygt 175 företagen på Scion-DTU minskat med 1,5-2 procent.

— Vi har kommit igång bättre än vi vågat hoppats på år 2009, säger Kim Høgh.

— Flera av våra kunder har till och med rest kapital. 7TM Pharma fick in 75 miljoner danska kronor i januari, Santaris Pharma tog in 85 miljoner och Symphogen reste en kvarts miljard danska kronor nu i februari. Däremot har kön för att komma in minskat markant. Färre knackar på och där märker vi av problemen med att resa kapital och att det blivit besvärligare att få lån, säger Kim Høgh.

Hur stor nedgången blir i procent, eller antal företag, vill han inte säga.

— Men konsekvensen för parkens ekonomi har inte slagit igenom på det sättet vi fruktat, slår Kim Høgh fast.

På Symbion talar uthyrningschefen Brian List om en något större nedgång efter en hundraprocentig beläggning de senaste åren.

— Biotech är hårt drabbat, samtidigt som vi inte ser några nedgångar i övriga branscher, säger han.

Symbions nedgång betyder en uthyrning på 96-97 procent och forskningsparken räknar med ytterligare nedgång till mellan 85 och 90 procents uthyrd area före sommaren. Smärtgränsen ligger på 80-85 procent.

— Om vi kan få upp det lite till är det inte jättekritiskt för oss, säger Brian List.

Värre är att laboratorierna, som utgör en femtedel av byggnaden (runt 2.000 kvadratmeter), inte efterfrågas i samma takt som bolag flyttar ut.

— Pipelinen är mer eller mindre borta. Biotech-laboratorier efterfrågas inte just nu. Vårt största problem är att nystartade företag inte har några större belopp för att etablera sig i redan inredda laboratorier, vilket utgör en väsentlig del av vår verksamhet, säger Brian List.

— En möjlig utgång är att laboratorierna blir tomma i år. Vi överväger att se på andra branscher för att fylla upp, säger Brian List.

Symbion och Scion-DTU lockar framförallt bolag inom bio-, miljö- och nanoteknologi samt IT.

Keld Broksø

De två stora forskningsparkerna på den danska sidan Sundet, Scion-DTU och Symbion, har än så länge klarat sig oväntat bra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram.