Porten står öppen för södra Sverige om att vara med i ett nytt danskt cleantech-kluster, som just nu arbetar på en ansökan om upp emot 100 miljoner danska kronor.
Copenhagen Capacity ansvarar för projektansökningen som ska lämnas till EU:s strukturfonder senast i april. Målet är att dra nytta av den enorma internationella uppmärksamhet som väntas kring FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december. Direkt efter konferensen är tanken att jobba vidare med cleantech-arbetet på båda sidor Öresund.
Med i projektet är bland andra Scion-DTU (Danmarks Tekniske Universitet), Forskningscentret Risø, Københavns Universitet och Dansk Industri.
Enligt Nicolaj Cederberg Rotbøll, projektchef på Copenhagen Capacity, ska cleantech-klustret ha tre huvudmål:
Det ska få fler bolag att starta, både nya företag och spin-off-bolag.
Det ska dra till sig fler utländska företag inom cleantech.
Existerande cleantech-bolag ska växa mer.
I första skedet omfattar klustret hela Danmark, med utgångspunkt i Hovedstadsområdet.
— Men redan i ansökan skriver vi in att Sydsverige ska tas med efter det första eller andra året, när strukturen är på plats i Danmark. Sydsverige ligger långt framme när det gäller cleantech och på några områden längre fram än Danmark, säger Nicolaj Cederberg Rotbøll.
När det blir aktuellt för Sverige att komma med i klustret kommer det att krävas ytterligare projektansökningar. Då handlar det troligen bland annat om att söka medel från Interregkassan.
Ännu är klustret så nytt att det inte har fått något namn och det pågår en namntävling bland de involverade parterna.
Keld Broksø