fredag 22 november 2024

inloggad som

Danskt cleantech-kluster vill få med Sydsverige

Porten står öppen för södra Sverige om att vara med i ett nytt danskt cleantech-kluster, som just nu arbetar på en ansökan om upp emot 100 miljoner danska kronor.

Copenhagen Capacity ansvarar för projektansökningen som ska lämnas till EU:s strukturfonder senast i april. Målet är att dra nytta av den enorma internationella uppmärksamhet som väntas kring FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december. Direkt efter konferensen är tanken att jobba vidare med cleantech-arbetet på båda sidor Öresund.

Med i projektet är bland andra Scion-DTU (Danmarks Tekniske Universitet), Forskningscentret Risø, Københavns Universitet och Dansk Industri.

Enligt Nicolaj Cederberg Rotbøll, projektchef på Copenhagen Capacity, ska cleantech-klustret ha tre huvudmål:

• Det ska få fler bolag att starta, både nya företag och spin-off-bolag.
• Det ska dra till sig fler utländska företag inom cleantech.
• Existerande cleantech-bolag ska växa mer.

I första skedet omfattar klustret hela Danmark, med utgångspunkt i Hovedstadsområdet.

— Men redan i ansökan skriver vi in att Sydsverige ska tas med efter det första eller andra året, när strukturen är på plats i Danmark. Sydsverige ligger långt framme när det gäller cleantech och på några områden längre fram än Danmark, säger Nicolaj Cederberg Rotbøll.

När det blir aktuellt för Sverige att komma med i klustret kommer det att krävas ytterligare projektansökningar. Då handlar det troligen bland annat om att söka medel från Interregkassan.

Ännu är klustret så nytt att det inte har fått något namn och det pågår en namntävling bland de involverade parterna.

Keld Broksø

Porten står öppen för södra Sverige om att vara med i ett nytt danskt cleantech-kluster, som just nu arbetar på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.