torsdag 21 november 2024

inloggad som

ComPower tvärbromsar efter akut kapitalkris

Ideonbolaget ComPower har tvingats säga upp såväl personal som hyreskontrakt efter kapitalbrist. Grundarna lägger nu all kraft på att hitta nya finansiärer som kan ge bolagets värmepanna en framtid.

ComPower har ett flertal gånger lyfts upp på olika listor över heta svenska cleantechbolag. Och rent tekniskt går bolagets elgenererande värmepanna för flerbostadshus och större fastigheter som en klocka, uppger VD Anders Malmqvist. I mitten av november invigde USA-ambassadören och cleantech-profilen Michael Wood bolagets första testanläggning utanför Kristianstad. Den ska nu driftstestas fram till sommaren 2010 i ett projekt tillsammans med Kristianstad kommun och Region Skåne.

Samtidigt har ComPowers planerade nyemission, som påbörjades för ett drygt år sedan, inte gett några napp. Bolaget behöver runt två miljoner euro för att ta pannan till marknaden, men står i dag utan ny finansiering. Som mest har ComPower haft sex heltidsanställda, i dag återstår bara VD Anders Malmqvist samt ett fåtal personer på timbasis.

— Men vi räknar med att återanställa personalen när vi ordnat finansieringen. Jag tror vi kan lösa det här inom ett kvartal, säger Anders Malmqvist till Rapidus.

ComPower grundades 2004 av Anders Malmqvist, Lars Malmrup och Johny Nordgren. Förutom grundarna finns TeknoSeed II, norska Energy Future Invest och Innovationsbron i ägarlistan.

Erik Olausson

Ideonbolaget ComPower har tvingats säga upp såväl personal som hyreskontrakt efter kapitalbrist. Grundarna lägger nu all kraft på att hitta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.