Tesla-höjdaren Peter Carlsson blir ny delägare i Modcam

Efter fyra år som global chef för inköp och logistik är svensken Peter Carlsson på väg att lämna sin post på Nasdaq-noteade elbilstillverkaren Tesla, uppger han för Rapidus. Samtidigt går han in som ny investerare i det omskrivna Malmöbolaget Modcam, som redan har Spintop Ventures, Robert Bosch Venture Capital och tidigare Sony Mobile-chefen Bert Nordberg i ägarlistan.

Sedan starten för knappt två år sedan har Modcam växt till att sysselsätta tio personer. Bolagets kameraenhet är utrustad med mjukvara för bildanalys och används för att kartlägga kundrörelser utan att spara eller skicka vidare någon videoström, vilket undanröjer problemen med integritetskränkande övervakning. I dag finns tre större pilotinstallationer av Modcams teknik, med ett 20-tal kameranheter var.

andreas_nordgren– Det handlar om en dagligvarukedja, en hemelektronikbutik och ett projekt i en kontorsyta, säger vd Andreas Nordgren.

Han vill inte gå in på detaljer om Peter Carlssons investering, men säger att den Silicon Valley-baserade svenskens erfarenhet och nätverk varit största dragplåstren. Peter Carlsson har de senaste åren suttit i Teslas ledningsgrupp men i och med lanseringen av den amerikanska elbilstillverkarens nya modell X ”stegar han ur bolaget”, uppger han för Rapidus. Utöver Tesla har Peter Carlsson bland annat ett förflutet från dåvarande Sony Ericsson i Lund, där han lärde känna Andreas Nordgren och Modcams medgrundaren Bogdan Tudosoiu.

Peter_carlsson– Jag tycker de har en väldigt intressant mjuk- och hårdvara som kan hjälpa både kommersiella och offentliga miljöer att optimera sin bemanning och förstå hur väl man utnyttjar utrymmena, skriver Peter Carlsson i ett mejl till Rapidus.

Modcams affärsmodellen bygger på månadsavgifter för de system som sitter uppe. Därmed kan de nuvarande pilotinstallationerna efter hand övergå i kommersiella avtal.

– Vi ligger i offertläge nu, om allt går bra är de första ordentliga intäkterna några veckor bort, säger Andreas Nordgren.

Under våren siktar han på en försäljningstakt på 500 enheter per månad, ungefär hälften av det som krävs för att nå break-even för bolaget.

Redan innan Peter Carlssons investering hade Modcam tagit in sammanlagt 18 miljoner kronor under året från bland andra Spintop Ventures, Bert Nordberg och Robert Bosch Venture Capital. Grundarna Jan-Erik Solem, Tord Wingren, Karl-Anders Johansson och Bogdan Tudosoiu äger fortfarande nära 50 procent tillsammans. Modcam har i dag tio anställda och ska enligt Andreas Nordgren växa med ytterligare ett par personer innan årsskiftet.

Erik Olausson

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: