Smile investerar i röstrobot

Helsingborgsbaserade Call Knut tar in två miljoner kronor från Smile-inkubatorns riskkapitalbolag Smile Inject Capital i den första av två lika stora nyemissioner under våren. Uppstartsbolaget anställer för fullt och siktar på att lansera sin röstrobot efter sommaren. 

Det blir ungefär ett år efter den initiala lanseringsplanen. Enligt Call Knuts grundare Viktor Björk – som hittills finansierat verksamheten på egen hand – beror det på det svala investeringsklimatet som rådde under det senaste pandemiåret. 

– Det var som att pandemi-paniken svalde för mycket syre från dem som annars brukar investera i äldreomsorg och vård. Men mot slutet av förra året började det lätta och vi känner att intresset för sådana som oss har börjat komma tillbaka, säger han. 

Call Knut utvecklar en röstrobot som ska kunna ringa och prata med äldre människor och med hjälp av AI-algoritmer analysera deras tillstånd. I ett första skede riktar sig produkten till anhöriga som vill hålla bättre koll på sina äldre. På sikt är planen att även vända sig till vård- och omsorgsgivare. 

Enligt Doro-finansierade Ensamhetskommissionen, som bland annat sammanställer rapporter om svenskars ensamhet, upplever ungefär en femtedel av Sveriges äldre ensamhet i sin vardag. Det resulterar enligt organisationen i att vissa av dessa söker sig till vården – och i vissa fall larmar – för att söka mänsklig interaktion, snarare än vård.

– Äldrevården är en snabbt växande vårdskuld. I det kommande riksdagsvalet kommer över en fjärdedel av de som röstar vara över 65 år vilket är rekord och till 2030 räknar man med att antalet personer över 75 år nästan kommer att vara det dubbla. Vi säger inte att vi kommer att lösa hela vårdskulden, men lite tror jag att man kan hjälpa med hjälp av avancerad AI och röstanalys, säger Viktor Björk.

Emiliano Strauss

Bransch/Kategori
Företag
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: