fredag 26 april 2024

inloggad som

AI-robot ska prata med äldre

|  
|  

Det nya Smile-bolaget Call Knut utvecklar en röstrobot som ringer upp till äldre personer i sina hem. Bolaget etablerar sig nu i Helsingborg.

Produkten ska vara ett komplement till äldre- och sjukvården. En dator ställer vanliga frågor som hur brukaren mår, om hen ätit och tagit sin medicin. Call Knut finns i dag i Stockholm, men etablerar sig nu även i Helsingborg.

– Beslutsfattare i Öresundsområdet har insett att det kommer att bli en stor och växande utmaning att lyckas få en uppdatering om hur det står till med de äldre i samhället och detta kan tekniken till flera delar avhjälpa, säger Viktor Björk, Call Knuts vd och grundare, till Rapidus.

Under året planerar Call Knut att vidareutveckla produkten ytterligare till att tolka förändringar hos äldre.

– Vi har testat den på ett tjugotal personer och vi siktar på en kommersiell lansering under hösten 2021. Nu ska vi bygga vidare och utveckla tekniken och nästa steg blir att utveckla AI:n. På så vis blir vår produkt ännu bättre på att läsa av avvikelser hos brukaren, och kan analysera innehållet mer precist. Vi vill tidigt kunna upptäcka hur en person mår och förutsäga utmaningar som kan uppkomma.

I Helsingborg ska produkten testas i större skala och under längre tid i samarbete med hemtjänsten samt vård- och omsorgsförvaltningen. Tekniken ger en återkoppling till hemtjänsten eller till en anhörig. Viktor Björk menar att samtalen ska ses som en enkel ”check-in” för den äldre.

– Behovet för sådan här teknik är stort då det idag inte finns möjlighet för vården att kunna ringa alla äldre. Då kan Call Knut göra det, och informationen från samtalen kan summeras på ett enkelt sätt. Call Knut ska inte vara ett sätt att ersätta den mänskliga kontakten, utan vara ett komplement till hemtjänsten, säger han.

Julia Eriksson

Det nya Smile-bolaget Call Knut utvecklar en röstrobot som ringer upp till äldre personer i sina hem. Bolaget etablerar sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.