lördag 27 april 2024

inloggad som

Call Knut lanserar AI-robot för äldre

|  
|  

Helsingborgsbaserade Call Knut lanserar sin röstrobot för äldre. Den första betaversionen används nu runt om i landet och på samma gång tittar bolaget på möjligheterna för att ta sig an nya marknader.

– Det känns fantastiskt att äntligen lansera och erbjuda en produkt som verkligen fyller sin funktion. Vi ser att majoriteten av kommunernas äldreomsorg inte räcker till i dag, många äldre behöver hjälp och det finns tyvärr för lite personal. Vi finns för att komplettera vårdpersonalen, inte för att ta bort den, säger Call Knuts vd och grundare Viktor Björk.

Röstroboten ringer och pratar med äldre människor och med hjälp av AI-algoritmer analyserar den deras tillstånd. Tidigare var tanken att i första hand rikta produkten till anhöriga som vill hålla bättre koll på sina äldre, men Viktor Björk säger att bolaget kommer att lägga mycket fokus på vård- och omsorgsgivare.

– Man märker på kommunerna att det brinner i knutarna när fokus flyttar från visir och munskydd till den krassa insikten om att det inte finns tillräckligt med personal för att ta hand om de äldre, säger han.

I nuläget används produkten av privatpersoner runt om i Sverige som vill hålla koll på sina äldre. Bolaget planerar att inom kort expandera utanför Sverige. På tur står Norge där produkten redan hunnit testas och ska lanseras nästa sommar. Därefter hoppas bolaget på fler europeiska länder, som Tyskland och Frankrike.

I våras tog Call Knut in två miljoner kronor och nu tar bolaget in lika mycket.

– Det handlar om externa investerare, mer än så vill jag inte avslöja då finansieringsrundan fortfarande är öppen. Med pengarna kommer vi försöka nå ut till fler användare, både inom och utanför Sverige. Vi ska även utveckla produkten och optimera den, vi lägger till nya funktioner på roboten löpande, säger Viktor Björk.

Julia Eriksson

Helsingborgsbaserade Call Knut lanserar sin röstrobot för äldre. Den första betaversionen används nu runt om i landet och på samma […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.