torsdag 21 november 2024

inloggad som

… och större internationellt inslag

En tredjedel av bolagen på Medicon Village har minst en beslutsfattare bosatt utomlands. Det är en något högre andel än på Ideon, där ett av fyra bolag har personer i toppen med adress utanför Sverige.

Störst internationellt inslag i toppen har Ideonbolaget FlatFrog med amerikanen Dhwani Vyas som vd och ytterligare fyra styrelsemedlemmar bosatta utanför Sverige. Medicon Village-baserade NeuroVive Pharmaceuticals styrelseordförande Greg Batcheller är bosatt i Bryssel och likaså har tre av bolagets styrelseledamöter adress utanför Sverige.

Men merparten av teknikbolagen på Ideon och Medicon Village har alltså enbart lokalbor på vd- och styrelseposterna.

Att ha beslutsfattare bosatta utomlands är ingen garanti för framgång på utländska marknader. Men internationell erfarenhet i toppen är ändå viktigt när företag ska etablera sig eller ta en produkt utomlands. Det menar Sam Aston, styrelseledamot i bland annat Additude samt Innovation Skåne och med en bakgrund från Evry, Epsilon och Sigma.

Sam Aston– Generellt tycker jag att många styrelser tar in namnkunniga personer och går inte alltid efter kompetens. Nu speglar det över på de som har kompetens, till exempel kunskap om förvärv eller internationalisering. Eller frågor som rör teknik och kompetens kring digitalisering och liknande frågor. Många företag kommer behöva fokusera på internationalisering, beroende på vad man säljer såklart, säger Sam Aston till Rapidus.

Emily Binks

Detta var sista delen i Rapidus artikelserie om maktstrukturen på nya Ideon. Här når du de tidigare publicerade artiklarna:
De är mäktigast på nya Ideon (2016-08-24)
“De olika noderna ger nya kontakter” (2016-08-24)
En kvinna på fem män i toppen på Lunds teknikbolag (2016-08-29)

En tredjedel av bolagen på Medicon Village har minst en beslutsfattare bosatt utomlands. Det är en något högre andel än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.