tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… och större internationellt inslag

En tredjedel av bolagen på Medicon Village har minst en beslutsfattare bosatt utomlands. Det är en något högre andel än på Ideon, där ett av fyra bolag har personer i toppen med adress utanför Sverige.

Störst internationellt inslag i toppen har Ideonbolaget FlatFrog med amerikanen Dhwani Vyas som vd och ytterligare fyra styrelsemedlemmar bosatta utanför Sverige. Medicon Village-baserade NeuroVive Pharmaceuticals styrelseordförande Greg Batcheller är bosatt i Bryssel och likaså har tre av bolagets styrelseledamöter adress utanför Sverige.

Men merparten av teknikbolagen på Ideon och Medicon Village har alltså enbart lokalbor på vd- och styrelseposterna.

Att ha beslutsfattare bosatta utomlands är ingen garanti för framgång på utländska marknader. Men internationell erfarenhet i toppen är ändå viktigt när företag ska etablera sig eller ta en produkt utomlands. Det menar Sam Aston, styrelseledamot i bland annat Additude samt Innovation Skåne och med en bakgrund från Evry, Epsilon och Sigma.

Sam Aston– Generellt tycker jag att många styrelser tar in namnkunniga personer och går inte alltid efter kompetens. Nu speglar det över på de som har kompetens, till exempel kunskap om förvärv eller internationalisering. Eller frågor som rör teknik och kompetens kring digitalisering och liknande frågor. Många företag kommer behöva fokusera på internationalisering, beroende på vad man säljer såklart, säger Sam Aston till Rapidus.

Emily Binks

Detta var sista delen i Rapidus artikelserie om maktstrukturen på nya Ideon. Här når du de tidigare publicerade artiklarna:
De är mäktigast på nya Ideon (2016-08-24)
”De olika noderna ger nya kontakter” (2016-08-24)
En kvinna på fem män i toppen på Lunds teknikbolag (2016-08-29)

En tredjedel av bolagen på Medicon Village har minst en beslutsfattare bosatt utomlands. Det är en något högre andel än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.