söndag 24 november 2024

inloggad som

Rekordmånga Skånebolag söker sig till aktiemarknaden

2014 blir ett rekordår för skånska börsnoteringar. Nästan hälften av senaste tio årens listningar har skett under 2013 och 2014, visar en sammanställning som Rapidus gjort.

Under året har 14 skånska bolag noterats, nu senast i november gick Follicum och Gabather till Aktietorget och Thule till Stockholmsbörsen. Det kan jämföras med 2012, när bara 2 bolag valde att lista sig. Den låga avkastningen på obligationer, det låga ränteläget och en allmänt högre värderad börs är några av anledningarna till att fler väljer att gå till aktiemarknaden, menar Oscar Ahlgren, vd för Malmöbaserade Västra Hamnen Corporate Finance.

Oscar Ahlgren− Vi tror det kommer fortsätta så länge vi har ett lågt ränteläge och det inte sker väldigt omvälvande förändringar i världen, som att det blossar upp igen i Ukraina. Vi för mycket täta dialoger med två bolag från regionen om börsintroduktioner under andra kvartalet nästa år. Sedan vet man aldrig om de kommer gå hela vägen till börsen, säger han till Rapidus.

Börsnoteringar_v3

Även Peter Gönczi, vd för Aktietorget, tror på fortsatt hög noteringstakt.

− Det finns många investerare som är intresserade av den här typen av bolag, vilket ger tidigare ägare bättre värdering av sina aktier. Dessutom blir det mer och mer känt att det här är en möjlig väg att gå, och det gäller särskilt i Skåne. Där tror jag det började med NeuroVive, som blivit väldigt framgångsrikt och inledde med att notera sig på Aktietorget, säger han.

Totalt i hela Sverige har 32 bolag noterat sig på Aktietorget i år vilket är högsta siffran på åtminstone tio år, uppger Peter Gönczi.

− Det är mer och mer medicinteknik- och läkemedelsbolag som väljer att lista sig. Av årets nynotering var en tredjedel inom det segmentet, säger han.

Men alla har inte drabbats av börsyran. Som Rapidus tidigare berättat väljer Simris Alg att skjuta på en tidigare planerad notering för att istället ta in kapital från enskilda investerare. I november avbröt även Lundabaserade medicinteknikbolaget Pampett sin listning på Aktietorget efter att bara delar av listningsemissionen tecknats. I gengäld gav noteringsprocessen uppmärksamhet vilket lett till att Pampetts elektroniska fuktsensor nu testas i pilotstudier av Caretech i Kalix, som just förvärvats av Doro.

Oscar Ahlgren höjer ett varningens finger för att den allt högre riskaptiten kan slå tillbaka mot teknikbolagen själva.

− När alternativen är väldigt svaga är aktiemarknaden en attraktiv marknadsplats, men om man får in mycket skräpbolag kan det sänka chansen för andra bolag att lyckas, säger han.

Hanna Sigeman, Erik Olausson

2014 blir ett rekordår för skånska börsnoteringar. Nästan hälften av senaste tio årens listningar har skett under 2013 och 2014, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.