torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rekordmånga Skånebolag söker sig till aktiemarknaden

2014 blir ett rekordår för skånska börsnoteringar. Nästan hälften av senaste tio årens listningar har skett under 2013 och 2014, visar en sammanställning som Rapidus gjort.

Under året har 14 skånska bolag noterats, nu senast i november gick Follicum och Gabather till Aktietorget och Thule till Stockholmsbörsen. Det kan jämföras med 2012, när bara 2 bolag valde att lista sig. Den låga avkastningen på obligationer, det låga ränteläget och en allmänt högre värderad börs är några av anledningarna till att fler väljer att gå till aktiemarknaden, menar Oscar Ahlgren, vd för Malmöbaserade Västra Hamnen Corporate Finance.

Oscar Ahlgren− Vi tror det kommer fortsätta så länge vi har ett lågt ränteläge och det inte sker väldigt omvälvande förändringar i världen, som att det blossar upp igen i Ukraina. Vi för mycket täta dialoger med två bolag från regionen om börsintroduktioner under andra kvartalet nästa år. Sedan vet man aldrig om de kommer gå hela vägen till börsen, säger han till Rapidus.

Börsnoteringar_v3

Även Peter Gönczi, vd för Aktietorget, tror på fortsatt hög noteringstakt.

− Det finns många investerare som är intresserade av den här typen av bolag, vilket ger tidigare ägare bättre värdering av sina aktier. Dessutom blir det mer och mer känt att det här är en möjlig väg att gå, och det gäller särskilt i Skåne. Där tror jag det började med NeuroVive, som blivit väldigt framgångsrikt och inledde med att notera sig på Aktietorget, säger han.

Totalt i hela Sverige har 32 bolag noterat sig på Aktietorget i år vilket är högsta siffran på åtminstone tio år, uppger Peter Gönczi.

− Det är mer och mer medicinteknik- och läkemedelsbolag som väljer att lista sig. Av årets nynotering var en tredjedel inom det segmentet, säger han.

Men alla har inte drabbats av börsyran. Som Rapidus tidigare berättat väljer Simris Alg att skjuta på en tidigare planerad notering för att istället ta in kapital från enskilda investerare. I november avbröt även Lundabaserade medicinteknikbolaget Pampett sin listning på Aktietorget efter att bara delar av listningsemissionen tecknats. I gengäld gav noteringsprocessen uppmärksamhet vilket lett till att Pampetts elektroniska fuktsensor nu testas i pilotstudier av Caretech i Kalix, som just förvärvats av Doro.

Oscar Ahlgren höjer ett varningens finger för att den allt högre riskaptiten kan slå tillbaka mot teknikbolagen själva.

− När alternativen är väldigt svaga är aktiemarknaden en attraktiv marknadsplats, men om man får in mycket skräpbolag kan det sänka chansen för andra bolag att lyckas, säger han.

Hanna Sigeman, Erik Olausson

2014 blir ett rekordår för skånska börsnoteringar. Nästan hälften av senaste tio årens listningar har skett under 2013 och 2014, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Euris – ett övergivet bolag

    Veterinärdiagnostikbolaget European Institute of Science, Euris, är på väg att upplösas. Ett misslyckat köp av nätapoteket Apotek365 verkar bli spiken i kistan för bolaget som grundades av Dario Kriz 1990. Nu vill ingen kännas vid det.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Ny huvudkandidat och påfylld kassa i Moroxite-bolag

    Bonesupport-grundaren Lars Lidgrens nya bolag Moroxite F har tagit in nytt kapital och rusar mot ett FDA-godkännande, för en helt ny kandidat. — Vi får en ny flaggskeppsprodukt, säger vd Johan Tinnerholm.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.