måndag 4 december 2023

inloggad som

Rekordmånga Skånebolag söker sig till aktiemarknaden

2014 blir ett rekordår för skånska börsnoteringar. Nästan hälften av senaste tio årens listningar har skett under 2013 och 2014, visar en sammanställning som Rapidus gjort.

Under året har 14 skånska bolag noterats, nu senast i november gick Follicum och Gabather till Aktietorget och Thule till Stockholmsbörsen. Det kan jämföras med 2012, när bara 2 bolag valde att lista sig. Den låga avkastningen på obligationer, det låga ränteläget och en allmänt högre värderad börs är några av anledningarna till att fler väljer att gå till aktiemarknaden, menar Oscar Ahlgren, vd för Malmöbaserade Västra Hamnen Corporate Finance.

Oscar Ahlgren− Vi tror det kommer fortsätta så länge vi har ett lågt ränteläge och det inte sker väldigt omvälvande förändringar i världen, som att det blossar upp igen i Ukraina. Vi för mycket täta dialoger med två bolag från regionen om börsintroduktioner under andra kvartalet nästa år. Sedan vet man aldrig om de kommer gå hela vägen till börsen, säger han till Rapidus.

Börsnoteringar_v3

Även Peter Gönczi, vd för Aktietorget, tror på fortsatt hög noteringstakt.

− Det finns många investerare som är intresserade av den här typen av bolag, vilket ger tidigare ägare bättre värdering av sina aktier. Dessutom blir det mer och mer känt att det här är en möjlig väg att gå, och det gäller särskilt i Skåne. Där tror jag det började med NeuroVive, som blivit väldigt framgångsrikt och inledde med att notera sig på Aktietorget, säger han.

Totalt i hela Sverige har 32 bolag noterat sig på Aktietorget i år vilket är högsta siffran på åtminstone tio år, uppger Peter Gönczi.

− Det är mer och mer medicinteknik- och läkemedelsbolag som väljer att lista sig. Av årets nynotering var en tredjedel inom det segmentet, säger han.

Men alla har inte drabbats av börsyran. Som Rapidus tidigare berättat väljer Simris Alg att skjuta på en tidigare planerad notering för att istället ta in kapital från enskilda investerare. I november avbröt även Lundabaserade medicinteknikbolaget Pampett sin listning på Aktietorget efter att bara delar av listningsemissionen tecknats. I gengäld gav noteringsprocessen uppmärksamhet vilket lett till att Pampetts elektroniska fuktsensor nu testas i pilotstudier av Caretech i Kalix, som just förvärvats av Doro.

Oscar Ahlgren höjer ett varningens finger för att den allt högre riskaptiten kan slå tillbaka mot teknikbolagen själva.

− När alternativen är väldigt svaga är aktiemarknaden en attraktiv marknadsplats, men om man får in mycket skräpbolag kan det sänka chansen för andra bolag att lyckas, säger han.

Hanna Sigeman, Erik Olausson

2014 blir ett rekordår för skånska börsnoteringar. Nästan hälften av senaste tio årens listningar har skett under 2013 och 2014, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad