Kort sagt: Skåne lider sedan flera år av en tuff konjunktursituation med hög arbetslöshet som en av de stora utmaningarna. En titt i kristallkulan inför 2015 avslöjar dessvärre att det inte finns särskilt mycket som talar för någon större hjälp från omvärlden under det kommande året.
Av Anders Haskel, gästskribent
Vi har hört det förr. Som Rapidus skrev om under onsdagen har det kommit ännu en rapport som visar på Skånes utmaningar. Den här gången handlar det om Region Skånes årliga rapport över Skånes utveckling.
Lite hårdraget framgår det av rapporten att vi i Skåne visserligen är duktiga på forskning och utveckling, vi tillhör faktiskt de tio bästa regionerna i Europa med det mått som använts. Däremot är sysselsättningen svag och rapporten visar också att vi verkar vara dåliga på att sälja våra produkter utomlands.
Den skånska varuexporten är liten i förhållande till folkmängden jämfört med andra delar av landet. Samtidigt är det inte alls säkert att export av varor är ett särskilt bra mått för att spegla det ekonomiska välståndet i en viss region. Det kan ju finnas ett stort exportvärde i vissa typer av produkter utan att de genererar särskilt många arbetstillfällen.
Oavsett vilket, med en förhållandevis begränsad varuexport påverkas Skånes ekonomi förmodligen mindre av en del omvärldsfaktorer som exempelvis förändrade valutakurser än andra delar av Sverige. Samtidigt lever vi ju definitivt inte i ett område isolerat från omvärlden.
Vad som händer utanför gränserna har självklart betydelse även i Skåne. Går det med detta som utgångspunkt att hitta några ljusglimtar baserat på ändrade omvärldsfaktorer och de ekonomiska prognoser som presenterats för de kommande åren?
Låt oss börja med Danmark, där den ekonomiska utvecklingen på flera sätt påverkat Skåne om vi tittar tillbaka. Landet har under flera år lidit av en långsammare BNP-tillväxt jämfört med i Sverige. Även om tillväxten verkar växla upp något framöver ser trenden ut att bestå även under 2015 och 2016. Sveriges BNP kommer att fortsätta dra ifrån Danmarks.
Att det skånska näringslivet skulle få någon extra draghjälp från Danmark är därför inte särskilt troligt, mer än att det senaste årets kronförsvagning möjligen kan få en del danskar att på nytt dyka upp i de skånska butikerna och att ytterligare någon skåning får jobb i Danmark.
Vidgar vi blicken är det svårt att se hur ekonomin på andra håll i världen skulle kunna ge draghjälp åt Skåne. Norge och Tyskland, som båda är mycket viktiga som handelspartners till Sverige, ser av olika skäl ut drabbas av nya utmaningar. Norges ekonomi kommer att påverkas negativt av oljeprisraset medan EU-sanktionerna mot Ryssland slår negativt mot Tyskland.
Kommer den skånska ekonomin däremot att gynnas av de förändringar som vi sett i omvärldsfaktorer som räntor, oljepris och valutor? Det gick snabbt att räkna de experter som på fullt allvar i början av 2014 trodde att oljepriset, som då låg runt 110 dollar fatet, på knappt ett år skulle falla med drygt en tredjedel till cirka 70 dollar.
Lika få skulle vid samma tidpunkt våga sätta pengar på att räntan för en svensk tioårig statsobligation skulle rasa från 2,50 procent till rekordlåga noteringar strax över 1 procent samt att Riksbankens styrränta vid årets slut skulle ligga på 0 procent.
Lägre oljepris och lägre ränta ska enligt skolboken få positiva effekter på ekonomin i stort som även bör komma skåningarna till del. Däremot blir de positiva effekterna knappast större här än någon annanstans. Åter handlar det om näringslivsstrukturen. Det är få företag i Skåne som gynnas av ett lågt oljepris på ett sätt som gör att de skapas nya arbetstillfällen.
Samma sak gäller med räntan. Det är ont om investeringstunga företag som med den låga räntan som skäl tar beslut om utbyggnader som leder till jobb. I stället handlar det om att vi alla vinner en smula genom att vi kan öka annan konsumtion när drivmedel blir billigare och räntorna på bostadslånen sjunker.
Sedan finns det ju faktiskt en bransch som är tydlig vinnare när räntorna faller och energikostnaderna går ner. Det är fastighetsbolagen. Problemet är att vinsterna knappast hamnar där de skapar särskilt många nya jobb.
Slutsatsen blir att vi i Skåne får vara glada om vi under nästa år klarar av att hanka oss fram med en tillväxt som inte halkar efter alltför mycket jämfört med genomsnittet i resten av landet. Vad som möjligen kan ändra den bilden är att det plötsligt börjar byggas betydligt mer. Några andra mer oväntade händelser som påverkar ekonomin kraftigt positivt på kort sikt är svårt att se.