tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danmarks life science-jättar rustar för ESS…

Danmarks fyra största regionala läkemedels- och bioteknikbolag rampar upp sina förberedelser för att dra nytta av den kommande ESS-anläggningen i Lund. I morgon håller Lægemiddelindustriforeningen ett specialmöte som ska inspirera till experimentidéer på ESS. Med på mötet är Lundbeck, Alk, Leo Pharma och Novo Nordisk.

Målet är att komma ifatt svenskarna, som ligger före på området, förklarar Lægemiddelindustriforeningens chefskonsulent Allan Skårup Kristensen för Rapidus.

Bland de som kommit längst i sina förberedelser för ESS finns Lundbeck, som är med i flertalet forum om den kommande forskningsanläggningen. Men bolaget saknar fortfarande den specialistkompetens som kommer att krävas.

— Våra biologer måste lära sig vad ESS kan i förhållande till det som vi kan idag. Normalt arbetar vi med röntgen och vi har ingen egen erfarenhet av neutron-baserade metoder. Med ESS kommer man exempelvis kunna se väteatomer i molekyler och proteiner, vilket inte är möjligt med röntgen, säger Klaus Bøgesø, Lundbecks chef för externa samarbeten och styrelseledamot i Medicon Valley Alliance.

Världens hittills största anläggning för neutronspallation finns i amerikansk Oak Rigde. Då chefen Ian Anderson i februari besökte Köpenhamn sade han sig vara villig att ta emot doktorander från regionen, en inbjudan som inte gick Lundbeck förbi.

— Om vi kan se att ett forskningsprojekt verkligen kan komma framåt med ESS kommer vi att överväga att i god tid skicka doktorander till Oak Ridge. På det sättet får vi forskare som redan kan tekniken när anläggningen öppnar, säger Klaus Bøgesø.

Torsdagens möte ska även kasta ljus över hur Max IV kan användas i kombination med ESS. Utöver läkemedelsjättarna deltar Lundaforskaren Esko Oksanen och professor Poul Nissen från Aarhus universitet, med makromolekylär kristallografi respektive molekylär och biokemisk beskrivning av fysiologi och cellbiologi som specialiteter.

— Nästa steg kan bli att skicka en person till USA med pilotförsök, säger Allan Skårup Kristensen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danmarks fyra största regionala läkemedels- och bioteknikbolag rampar upp sina förberedelser för att dra nytta av den kommande ESS-anläggningen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.