lördag 23 november 2024

inloggad som

Hövding tar in 30 miljoner — och ny storägare

Teknikbolaget Hövding i Malmö tar in 30,3 miljoner kronor för att finansiera den fortsatta expansionen. Ny storägare blir europeiska riskkapitalbolaget Indigo Capital Partners som går in med 17,8 miljoner vilket i ett slag gör Indigo till Hövdings näst största ägare efter Industrifonden.

Som Rapidus redan har berättat dubblade Hövding sin omsättning under senaste räkenskapsåret — som sträckte sig till augusti 2013 — till 4,2 miljoner kronor. Bland annat har försäljningen av airbaghjälmen tagit fart på den tyska marknaden. Men tillväxten kostar på, förlusten skrevs till 23 miljoner kronor.

Hövdings existerande ägarkrets har i huvudsak utgjorts av svenska riskkapitalbolag och affärsänglar. Indigo Capital Partners, som nu går in som storägare genom att skjuta till närmare 18 miljoner i en emission som värderar Hövding till 79 miljoner kronor, har förgreningar i bland annat Ryssland och Frankrike. Bland tidigare portföljbolag finns Semper och danska Scandinavian Mobility.

orjanjohansson_liten— Vi vill ta nästa steg i expansionsfasen på den europeiska marknaden. I och med att vi är ett producerande bolag binder det ganska mycket kapital. Då är det bra att ha fler ägare med oss, säger Hövdings styrelseordförande Örjan Johansson till Rapidus.

Efter emission står Industrifonden, Indigo Capital Partners och LMK Industri för 75 procent av ägandet i Hövding. Italienaren Samir Mastaki från Indigo Capital går in i styrelsen, samtidigt som ledamöterna Christoph Rosenthal och Ingrid Osmundsen kliver ur.

Hövding grundades 2006 av Terese Alstin och Anna Haupt och duon nominerades nyligen till European Inventor Award i kategorin små och medelstora företag. I samma klass tävlar bland annat Peter Holme Jensen och Claus Hélix-Nielsen på danska vattenreningsbolaget Aquaporin.

Joel Lyth

Teknikbolaget Hövding i Malmö tar in 30,3 miljoner kronor för att finansiera den fortsatta expansionen. Ny storägare blir europeiska riskkapitalbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.