fredag 23 februari 2024

inloggad som

Hövding tar in 30 miljoner — och ny storägare

Teknikbolaget Hövding i Malmö tar in 30,3 miljoner kronor för att finansiera den fortsatta expansionen. Ny storägare blir europeiska riskkapitalbolaget Indigo Capital Partners som går in med 17,8 miljoner vilket i ett slag gör Indigo till Hövdings näst största ägare efter Industrifonden.

Som Rapidus redan har berättat dubblade Hövding sin omsättning under senaste räkenskapsåret — som sträckte sig till augusti 2013 — till 4,2 miljoner kronor. Bland annat har försäljningen av airbaghjälmen tagit fart på den tyska marknaden. Men tillväxten kostar på, förlusten skrevs till 23 miljoner kronor.

Hövdings existerande ägarkrets har i huvudsak utgjorts av svenska riskkapitalbolag och affärsänglar. Indigo Capital Partners, som nu går in som storägare genom att skjuta till närmare 18 miljoner i en emission som värderar Hövding till 79 miljoner kronor, har förgreningar i bland annat Ryssland och Frankrike. Bland tidigare portföljbolag finns Semper och danska Scandinavian Mobility.

orjanjohansson_liten— Vi vill ta nästa steg i expansionsfasen på den europeiska marknaden. I och med att vi är ett producerande bolag binder det ganska mycket kapital. Då är det bra att ha fler ägare med oss, säger Hövdings styrelseordförande Örjan Johansson till Rapidus.

Efter emission står Industrifonden, Indigo Capital Partners och LMK Industri för 75 procent av ägandet i Hövding. Italienaren Samir Mastaki från Indigo Capital går in i styrelsen, samtidigt som ledamöterna Christoph Rosenthal och Ingrid Osmundsen kliver ur.

Hövding grundades 2006 av Terese Alstin och Anna Haupt och duon nominerades nyligen till European Inventor Award i kategorin små och medelstora företag. I samma klass tävlar bland annat Peter Holme Jensen och Claus Hélix-Nielsen på danska vattenreningsbolaget Aquaporin.

Joel Lyth

Teknikbolaget Hövding i Malmö tar in 30,3 miljoner kronor för att finansiera den fortsatta expansionen. Ny storägare blir europeiska riskkapitalbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.