torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Marknaden fortsatt trög — då öppnar börsjättarna plånboken

Kort sagt: Aktiekurserna för de redan högt värderade skånska börsjättarna har fortsatt stiga i år. I väntan på bättre konjunktur tillgodoser bolagen på kort sikt aktiemarknadens krav på tillväxt genom förvärv av konkurrenter och kompletterande verksamheter.

Av Anders Haskel, gästskribent

Ledningarna i de stora skånska börsföretagen sitter inte passiva i väntan på det efterfrågelyft som ännu inte riktigt vill infinna sig. Under april har såväl Alfa Laval som AAK (Aarhus Karlshamn) och Trelleborg presenterat mer eller mindre betydande företagsförvärv som tagits emot positivt av aktiemarknaden.

Kvartalsrapporter från AAK och Trelleborg, som presenterades under onsdagen, föll dessutom marknaden i smaken. Bolagen gör därmed vad de kan för att leva upp till börsens högt ställda förväntningar.

Samtidigt belyser gummiindustrikoncernen Trelleborgs siffror att marknadsklimatet är fortsatt tufft. Försäljningen ökade visserligen med 4 procent jämfört med samma kvartal i fjol, men det ska ses i ljuset av mycket svaga försäljningssiffror under inledningen av förra året.

Att Trelleborg lyckas leverera en rekordhög rörelsevinstmarginal samt en ökad vinst per aktie med 27 procent beror nästan helt på god kostnadskontroll och en förmåga att öka försäljningen inom de lönsammaste produktområdena.

I en snabbanalys i januari skrev jag om utmaningarna som de skånska börsledningarna står inför efter att kraftiga kursuppgångar under 2013 höjt aktiemarknadens förväntningar rejält. Bland de ingredienser jag nämnde fanns bra konjunktur, stark organisk tillväxt samt lyckade förvärv.

Konjunkturen kan inte företagen själva göra särskilt mycket åt och den organiska tillväxten avgörs till stor del också av efterfrågeläget. Att hålla nere kostnaderna och den vägen se till att vinsten tillfredsställer aktiemarknaden går bara till en viss gräns.

Det är alltså genom att vara aktiva förvärvare som företagen på kort sikt kan göra skillnad och ge marknaden vad marknaden vill ha. Och på det här området ser företagen alltså ut att leverera.

På förmiddagen igår, någon timme innan rapporten publicerades, meddelade Trelleborg att ett avtal tecknats om att köpa ett turkiskt företag inom industrislangar med en omsättning på 400 miljoner kronor. Förvärvet kommer därmed att addera ungefär lika mycket omsättning som Trelleborg växt organiskt det senaste året. Tidigare i år har Trelleborg köpt ett mindre amerikanskt företag inom rörtätningar.

Fettproducenten AAK presenterade nyligen att bolaget köper en verksamhet inom bagerifetter i Belgien med en omsättning på knappt 1 miljard kronor, vilket ökar koncernens omsättning med ungefär 6 procent.

Även AAK lär behöva tillskottet från förvärvade verksamheter för att kunna växa i tillräcklig grad. Omsättningen under första kvartalet ökade med 3 procent. I likhet med Trelleborg lyckades AAK bra med att hålla tillbaka kostnaderna vilket även här ledde till att vinsten ökade betydligt mer än försäljningen.

Öppnar plånboken rejält gör Alfa Laval som för två veckor sedan meddelade att bolaget gör ett av sina största förvärv hittills när bolaget köper norska pumptillverkaren Frank Mohn. Alfa Laval betalar kontant 13 miljarder norska kronor för bolaget som under förra året hade intäkter på 3,4 miljarder norska kronor.

Det är ett högt pris som bara kan motiveras genom att Frank Mohn är ett företag med hög lönsamhet, samt att det förhoppningsvis finns stora möjligheter att samordna verksamheten. Det norska företaget levererar till samma kundgrupper inom fartygs- och offshoremarknaden som Alfa Laval har som en viktig marknad.

Framför allt Alfa Laval måste nu ta hand om sitt senaste förvärv innan det finns utrymme att ta nya stora steg. Däremot väntar vi på vad ett fjärde förvärvshungrigt skånskt företag kommer att göra.

Malmöbaserade gummiförtaget Hexpol har sedan börsnoteringen 2008 expanderat mycket kraftigt genom företagsköp. Ändå finns hungern kvar. ”Vår balansräkning är stark och med en nettoskuldssättningsgrad på 0,1 ggr är vi väl rustade för fortsatt expansion”, skrev vd Georg Brunstam i bokslutet som kom i början av februari.

För trovärdighetens skull måste budskapet upprepas i kvartalsrapporten den 7 maj, såvida inte Hexpol hinner presentera nästa förvärv redan innan dess.

Kort sagt: Aktiekurserna för de redan högt värderade skånska börsjättarna har fortsatt stiga i år. I väntan på bättre konjunktur […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.