Utvecklingsbolaget OptiFreeze i Lund tar in tre miljoner kronor i riskkapital från privata investerare. Samtidigt rekryteras Fredrik Westman från PR-branschen som ny vd. I slutet av april blir bolaget ytterligare ett i raden som listas på Aktietorget.
I samband med listningen gör OptiFreeze en ny emission värd åtta miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till en pilotstudie för att verifiera bolagets teknik för att skydda livsmedel vid infrysning.
Forskarna bakom OptiFreeze har studerat varför vissa växter i naturen klarar vinterfrosten bättre än andra, och tror sig ha hittat ett antifrysprotein som skyddar cellerna från att kollapsa. Planen är att extrahera proteinet från höstvete och sedan föra in det i cellerna hos frukt, bär och grönsaker som ska kunna frysas och tinas upp som nya.
Just nu förhandlar OptiFreeze med livsmedelsföretag om ett pilotprojekt. Metoden för att föra in proteinet i cellerna är patenterad och bygger på en kombination av övertryck och kortvariga högspänningspulser. För själva öppnandet av cellerna används tekniken hos systerbolaget Arc Aroma Pure.
Största ägare i dag är Arc Aroma Pure, fyra forskare vid Lunds universitet samt såddfinansiären Luis. OptiFreeze är tredje bolaget sedan 2009 som entreprenören Pär Henriksson tar till Aktietorget. Förutom Arc Aroma Pure är han medgrundare till Clinical Laserthermia Systems.
Nya vd:n för OptiFreeze, Fredrik Westman, lämnar ett jobb på kommunikationsbyrån Navigator i Malmö.
— I dag finns produkter inom livsmedelsindustrin som skulle behöva frysas för att kunna transporteras och lagras, men det går inte. En långsiktig vision för tekniken är att kunna servera färska svenska jordgubbar på julbordet i december, säger Fredrik Westman.
Har du själv smakat en jordgubbe som varit frusen med er teknik?
— Nej, tyvärr inte. Däremot har Pär Henriksson ätit spenat som frusits ned med metoden.
Företaget grundades 2011 och ska nu anställa ett par personer vid sidan av Fredrik Westman.
Kristian Svensson