fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rausings Ecolean investerar 500 miljoner i expansion

Förpackningsbolaget Ecolean i Helsingborg storsatsar. De kommande 24 månaderna planeras en investering på en halv miljard kronor i utökad produktion, både i Kina och i Skåne.

Ecolean, ägt av Tetra Paks grundarfamilj Rausing, har utvecklat aseptiska fyllsystem som fyller dryck och flytande livsmedel i sterila, materialsnåla förpackningar av krita. Det innebär att livsmedlet får lång hållbarhet och inte kräver någon kyldistribution. Tillverkningen av fyllningsmaskiner och förpackningar sker i Helsingborg samt vid en tvillinganläggning i Kina.

Båda ska nu byggas ut. I Helsingborg dubblas produktions- och lagerytan till 10.000 kvadratmeter. Miljötillstånd är på väg och nyanställningar att vänta.

Vd Peter L Nilsson ser 2013 som ett genombrottsår för Ecolean. Bolagets system finns nu i totalt 30 länder.

Peter L Nilsson— Vi är sedan länge etablerade i Kina och Ryssland, men finns nu även på viktiga marknader som Pakistan där vi slutit avtal med landets ledande producent av livsmedel, säger han i en intervju med Rapidus.

Inom den närmaste framtiden lanseras fler nyheter som förväntas ge ytterligare marknadsandelar.

— Vi har några nya produkter på väg ut, bland annat en transparent aseptisk portionsförpackning för dryck och vi har just lanserat en förpackning med återförslutning som vi kallar SnapQuick. Inom kort går vi också in på nya marknader, men vilka är fortfarande hemligt, säger Peter L Nilsson.

De senaste åren har omsättningen legat runt 200 miljoner kronor, och resultatet skrivits i rött.

— Vi har haft förmånen att få göra det som är rätt om fem år, och inte nästa kvartal, men 2014 kan bli året då det blir plus-minus noll. Det har kostat ett antal miljarder att utveckla tekniken, och vi ska förhoppningsvis börja betala tillbaka de kommande åren, säger Nilsson.

I år tillverkar Ecolean 1,5 miljarder förpackningar, men bolaget är ändå relativt okänt i Sverige.

— Vi är väldigt kartongorienterade i vår del av världen, och oavsett vad vi tror är konsumenter, livsmedelskedjor och producenter ganska konservativa. Här bor dessutom bara nio miljoner människor, medan en av våra viktigaste kunder finns i en region i Kina med 120 miljoner nyfikna konsumenter, säger Peter L Nilsson. 

Bolaget ägs av familjen Rausing, grundarna till Tetra Pak. Hans Rausing, 87, sitter i styrelsen tillsammans med dottern Lisbet som är vice ordförande.

Är Hans Rausing en aktiv ägare?

— Han är fortfarande full av input och idéer, och kan den här industrin bättre än någon annan. Hans håller sig orienterad och var här senast i somras.

På Ecolean i Helsingborg arbetar 165 personer, och Peter L Nilsson håller det för troligt att man är ytterligare 50 om två till tre år. Globalt har bolaget 300 medarbetare och räknar med att vara uppe i närmare 400 personer om två år. Bolaget grundades 1996 av Tetra Pak-avhopparen Åke Rosén. 2001 gick Hans Rausing in som ägare.

Jennie Lorentsson

Förpackningsbolaget Ecolean i Helsingborg storsatsar. De kommande 24 månaderna planeras en investering på en halv miljard kronor i utökad produktion, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.