torsdag 25 april 2024

inloggad som

Rausings Ecolean investerar 500 miljoner i expansion

Förpackningsbolaget Ecolean i Helsingborg storsatsar. De kommande 24 månaderna planeras en investering på en halv miljard kronor i utökad produktion, både i Kina och i Skåne.

Ecolean, ägt av Tetra Paks grundarfamilj Rausing, har utvecklat aseptiska fyllsystem som fyller dryck och flytande livsmedel i sterila, materialsnåla förpackningar av krita. Det innebär att livsmedlet får lång hållbarhet och inte kräver någon kyldistribution. Tillverkningen av fyllningsmaskiner och förpackningar sker i Helsingborg samt vid en tvillinganläggning i Kina.

Båda ska nu byggas ut. I Helsingborg dubblas produktions- och lagerytan till 10.000 kvadratmeter. Miljötillstånd är på väg och nyanställningar att vänta.

Vd Peter L Nilsson ser 2013 som ett genombrottsår för Ecolean. Bolagets system finns nu i totalt 30 länder.

Peter L Nilsson— Vi är sedan länge etablerade i Kina och Ryssland, men finns nu även på viktiga marknader som Pakistan där vi slutit avtal med landets ledande producent av livsmedel, säger han i en intervju med Rapidus.

Inom den närmaste framtiden lanseras fler nyheter som förväntas ge ytterligare marknadsandelar.

— Vi har några nya produkter på väg ut, bland annat en transparent aseptisk portionsförpackning för dryck och vi har just lanserat en förpackning med återförslutning som vi kallar SnapQuick. Inom kort går vi också in på nya marknader, men vilka är fortfarande hemligt, säger Peter L Nilsson.

De senaste åren har omsättningen legat runt 200 miljoner kronor, och resultatet skrivits i rött.

— Vi har haft förmånen att få göra det som är rätt om fem år, och inte nästa kvartal, men 2014 kan bli året då det blir plus-minus noll. Det har kostat ett antal miljarder att utveckla tekniken, och vi ska förhoppningsvis börja betala tillbaka de kommande åren, säger Nilsson.

I år tillverkar Ecolean 1,5 miljarder förpackningar, men bolaget är ändå relativt okänt i Sverige.

— Vi är väldigt kartongorienterade i vår del av världen, och oavsett vad vi tror är konsumenter, livsmedelskedjor och producenter ganska konservativa. Här bor dessutom bara nio miljoner människor, medan en av våra viktigaste kunder finns i en region i Kina med 120 miljoner nyfikna konsumenter, säger Peter L Nilsson. 

Bolaget ägs av familjen Rausing, grundarna till Tetra Pak. Hans Rausing, 87, sitter i styrelsen tillsammans med dottern Lisbet som är vice ordförande.

Är Hans Rausing en aktiv ägare?

— Han är fortfarande full av input och idéer, och kan den här industrin bättre än någon annan. Hans håller sig orienterad och var här senast i somras.

På Ecolean i Helsingborg arbetar 165 personer, och Peter L Nilsson håller det för troligt att man är ytterligare 50 om två till tre år. Globalt har bolaget 300 medarbetare och räknar med att vara uppe i närmare 400 personer om två år. Bolaget grundades 1996 av Tetra Pak-avhopparen Åke Rosén. 2001 gick Hans Rausing in som ägare.

Jennie Lorentsson

Förpackningsbolaget Ecolean i Helsingborg storsatsar. De kommande 24 månaderna planeras en investering på en halv miljard kronor i utökad produktion, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.