Medan många av regionens läkemedelsbolag stretar på i styv motvind har Lundabaserade Camurus just lanserat sin första egna produkt på USA-marknaden och licensierat ut en annan till jätten Novartis för ett miljardbelopp. På torsdagens utsågs Camurus till Årets Rapidusföretag.
Till tonerna av Rossini-operan Wilhelm Tell och jublet från publiken i Ernst & Youngs knökfulla lokaler tog en något överraskad Camurus-vd emot priset på Rapidus trettonde födelsedag.
— Tack. Jag hoppas vi kan vara en ljuspunkt i det biomörker vi befinner oss i nu, sa Fredrik Tiberg.
Forskningsavknoppningen Camurus är centrerat kring Fluid Crystal, en patenterad teknik där läkemedel kapslas in i nanokorn av lipider, fetter, som omvandlas till gel inne i kroppen. Den fördröjda frisättningen av läkemedlet kan justeras, från några dagar upp till månader.
Lipider ligger även till grund för bolagets första egna produkt Episil, en spray som bildar ett skyddade och smärtlindrande skikt i munhålan. Målgruppen är framförallt cancerpatienter, där strålbehandling och cellgifter kan ge svåra sår på slemhinnorna.
Episil har funnits på den europeiska marknaden ett par år och lanserades i höstas i USA och Kanada. Sedan tidigare finns även två andra produkter ute, som tillverkas och säljs av samarbetsparter. Men det är CAM2029, en läkemedelskandidat mot hormonsjukdomen akromegali och vissa cancersjukdomar, som stått för den största skrällen. Hösten 2011 skrev Camurus ett utvecklingsavtal med schweiziska Novartis som kan ge upp till 700 miljoner dollar i milstolpe-ersättningar och roaylties ovanpå det.
— Ett litet 30-mannabolag i Lund hade inte fått avtal med Novartis om man inte haft en superintressant teknologi och en bra ledning, säger Charlotte Ahlgren Moritz, vice vd för Medicon Valley Alliance och nybliven medlem i Rapidusjuryn.
Rapidus Jan Wifstrand avslöjade på scen att juryn haft Malmöbaserade mobilbolaget Mobenga som het andrakandidat. Men Mobenga köptes upp av brittiska Playtech 2011 och Rapiduspriset ska peka mer på vad som kommer än vad som redan skett.
— Det är varken feta pengar eller glamour. Det är en fingervisning om framtiden, en hedersutmärkelse till företagen som bygger vår regions styrka och image. Vi skapade det för att belöna dem som kommer att belönas, säger Jan Wifstrand.
Fredrik Tiberg var inte den enda som gick tungt lastad hem från kvällen. För 13 år sedan lämnade Deniz Yildrim Turkiet och en utstakad bana inom militären för att flytta till Sverige på vinst och förlust. I dag leder han det snabbväxande IT-konsultbolaget Tretton37 och fick ta emot priset Friskt vågat för sitt djärva språng ut i det okänd. Och eftersom det även var hans födelsedag fick han med sig hem en ordentlig tårta.
Det var trångt runt borden på Rapidusfesten. I minglet syntes bland andra Stefan Olofsson på SEB Venture Capital, Ikano Fastigheters kommunikationschef Carin Brånén och Illusion Labs grundare Carl Loodberg.
Klicka här för att komma till ett bildspel från kvällen
Erik Olausson