fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medicon Village förhandlar om stiftelse för forskningskapital…

Rapidus kan i dag berätta om nästa steg i utvecklingen av Medicon Village i Lund. Tillsammans med universitetet planerar forskningsparken att starta en ny stiftelse för att finansiera life science-projekt.

Upplägget ska komplettera entreprenörsprofilen Mats Paulssons Stiftelse för Forskning, Innovation och Samhällsbyggande — som i januari tog över AstraZenecas fastighetskomplex utmed E22 i Lund för att skapa en helt ny forskningsby inom life science.

Paulsson hade då själv satsat 100 miljoner kronor i initiativet.

— Vi tittar nu på en anknytande stiftelse med ett lite bredare geografiskt anslag. Det handlar om att skapa ytterligare förutsättningar för forskning, säger vd Mats Leifland till Rapidus.

Han vill inte kommentera om det enbart handlar om donationer till stiftelsen, och säger också att slutresultatet kan komma att bli en investeringsfond istället. Klart är i alla fall att Lunds universitet är med i planerna.

Mats Leifland— Förhandlingar är igång. Vi jobbar nu med grundförutsättningarna, sedan ska det rullas ut. Det tar nog 6-9 månader innan allt är på plats, säger Mats Leifland.

Medicon Village öppnade i januari och rymmer i dag 60 olika verksamheter kopplade till bioteknik, läkemedel och medicinteknik.

Totalt arbetar drygt 450 personer i lokalerna. Mot slutet av året räknar ledningen med att delar av cancerforskningen vid universitetet också flyttar in, cirka 200 personer.

— I januari satte vi målet att vara 500 personer på plats vid årets slut. Det är vi nästan nu, så det har gått jättebra, säger vice vd Kerstin Jakobsson.

Inräknat avtalet med universitetet är knappt 60 procent av de 80.000 kvadratmeterna kontrakterade. ESS-sekretariatet och Lund Life Science Incubator finns bland dem som numera sitter i Medicon Village.

Tanken är att uthyrningen i framtiden ska generera ett överskott som går tillbaka till forskningen. Mats Leifland har tidigare pratat om att detta kapital kan uppgå till närmare 50 miljoner kronor om året. Medlen har dock inget att göra med det nya finansieringsprojektet.

Kristian Svensson

Rapidus kan i dag berätta om nästa steg i utvecklingen av Medicon Village i Lund. Tillsammans med universitetet planerar forskningsparken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Euris – ett övergivet bolag

    Veterinärdiagnostikbolaget European Institute of Science, Euris, är på väg att upplösas. Ett misslyckat köp av nätapoteket Apotek365 verkar bli spiken i kistan för bolaget som grundades av Dario Kriz 1990. Nu vill ingen kännas vid det.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Ny huvudkandidat och påfylld kassa i Moroxite-bolag

    Bonesupport-grundaren Lars Lidgrens nya bolag Moroxite F har tagit in nytt kapital och rusar mot ett FDA-godkännande, för en helt ny kandidat. — Vi får en ny flaggskeppsprodukt, säger vd Johan Tinnerholm.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.