måndag 29 april 2024

inloggad som

Medicon Village förhandlar om stiftelse för forskningskapital…

Rapidus kan i dag berätta om nästa steg i utvecklingen av Medicon Village i Lund. Tillsammans med universitetet planerar forskningsparken att starta en ny stiftelse för att finansiera life science-projekt.

Upplägget ska komplettera entreprenörsprofilen Mats Paulssons Stiftelse för Forskning, Innovation och Samhällsbyggande — som i januari tog över AstraZenecas fastighetskomplex utmed E22 i Lund för att skapa en helt ny forskningsby inom life science.

Paulsson hade då själv satsat 100 miljoner kronor i initiativet.

— Vi tittar nu på en anknytande stiftelse med ett lite bredare geografiskt anslag. Det handlar om att skapa ytterligare förutsättningar för forskning, säger vd Mats Leifland till Rapidus.

Han vill inte kommentera om det enbart handlar om donationer till stiftelsen, och säger också att slutresultatet kan komma att bli en investeringsfond istället. Klart är i alla fall att Lunds universitet är med i planerna.

Mats Leifland— Förhandlingar är igång. Vi jobbar nu med grundförutsättningarna, sedan ska det rullas ut. Det tar nog 6-9 månader innan allt är på plats, säger Mats Leifland.

Medicon Village öppnade i januari och rymmer i dag 60 olika verksamheter kopplade till bioteknik, läkemedel och medicinteknik.

Totalt arbetar drygt 450 personer i lokalerna. Mot slutet av året räknar ledningen med att delar av cancerforskningen vid universitetet också flyttar in, cirka 200 personer.

— I januari satte vi målet att vara 500 personer på plats vid årets slut. Det är vi nästan nu, så det har gått jättebra, säger vice vd Kerstin Jakobsson.

Inräknat avtalet med universitetet är knappt 60 procent av de 80.000 kvadratmeterna kontrakterade. ESS-sekretariatet och Lund Life Science Incubator finns bland dem som numera sitter i Medicon Village.

Tanken är att uthyrningen i framtiden ska generera ett överskott som går tillbaka till forskningen. Mats Leifland har tidigare pratat om att detta kapital kan uppgå till närmare 50 miljoner kronor om året. Medlen har dock inget att göra med det nya finansieringsprojektet.

Kristian Svensson

Rapidus kan i dag berätta om nästa steg i utvecklingen av Medicon Village i Lund. Tillsammans med universitetet planerar forskningsparken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.