onsdag 16 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Utarmning hotar Skåne när börsbolagen blir färre

Kort sagt: Förändringar i ägarleden kan vara ett första steg till att flera skånska företag kan vara på väg bort från Stockholmsbörsen. Det kan i sin tur påverka affärerna för en rad tjänsteföretag i regionen.

Av Anders Haskel, gästskribent

Aktieägandet minskar och aktiviteten på börserna går ner som en följd av skuldkris, lågkonjunktur och osäkra framtidsutsikter. Uppköp leder till att ett antal företag försvinner från börslistorna varje år.

Ett av de senaste att avnoteras är Helsingborgsbaserade fastighetsbolaget Brinova. Köpare är Backahill som redan tidigare var stor ägare, ett företag ägt av bygg- och fastighetsentreprenören Erik Paulsson. Cardo, ett av Malmös sett till börsvärdet största börsföretag, försvann i fjol från börslistan efter att ha köpts upp av Assa Abloy.

Samtidigt är tillflödet av nya större börsbolag magert. De senaste större nytillskotten med huvudkontor i sydvästra Skåne är e-handelsföretaget Cdon som noterades i december 2010 samt gummiföretaget Hexpol som kom till börsen 2008. I båda fallen handlade det om avknoppningar från redan noterade företag. Cdon var tidigare ett dotterbolag till Kinnevik medan Hexpol ingick i Hexagonkoncernen. (Hur många skulle förresten ge Malmö som rätt svar på frågan var de båda nämnda företagen har sina huvudkontor?)

På mindre listor som Aktietorget har det däremot varit ett rikligt tillflöde av företag. Som Rapidus har skrivit om tidigare har detta också i flera fall varit den enda tillgängliga finansieringskällan för många bolag. Det gäller inte minst ett antal förhållandevis unga innovationsföretag. Men även flödet till smålistorna kan komma att sina då noteringen i många fall inte har motsvarat ägarnas förväntningar.

Chansen att vi snart ska få se ett antal nya tunga skånska börsföretag på börslistorna är begränsad. Hoppet står främst till ett par riskkapitalägda bolag.

Fritidsproduktföretagen Thule har länge figurerat på listor över potentiella börskandidater. Men i stället för att bli tillgängligt för intresserade småsparare har bolaget bollats runt mellan olika private equity-bolag. Thule ägs sedan några år av Nordic Capital. Sannolikt pågår förberedelser för en notering, men det krävs ett bättre aktieklimat än i dag för att börsen ska bli verklighet.

Andra Malmöföretag med riskkapitalbolag som ägare som kan bli aktuella för börsen är sängtillverkaren Hilding Anders och fönsterföretaget Inwido. Men i väntan på dessa är risken stor att vi får se en ytterligare utarmning av de skånska inslagen på börslistorna.

Bara under sommaren har det skett flera affärer som kan vara första steget mot uppköp eller en annan typ av ägarförändring.

Störst rubriker har skapats av Ratos försäljning av aktier i nordvästskånska Lindab till ventilationsföretaget Systemair. Från den nya storägarens sida finns det ett industriellt intresse av att ta över delar av Lindabs verksamhet. En annan av Lindabs storägare, Sven Hagströmers Creades, vill sannolikt bidra aktivt till en uppdelning av Lindab där kanske en mindre del stannar kvar på börsen. Affären kan också sluta med att de olika delarna av Lindab försvinner in i andra konstellationer.

En annan färsk nyhet är att bioteknikföretaget Probi fått en tysk branschkollega som största ägare. Det kan vara första steget till ett uppköp. Även i stålgrossisten BE Group kan större ägarförändringar vara på väg. Investmentbolaget Traction är största ägare, men tänker förmodligen inte vara kvar i den rollen särskilt länge. Ett givet sätt för Traction att få upp värdet på sitt innehav är att försöka hitta en köpare till hela bolaget.

Spelar det då någon roll om det försvinner några börsföretag från den skånska kartan så länge verksamheten finns kvar, men med en annan ägare? Ja, det gör det, framför allt om huvudkontoren monteras ner.

Ett börsnoterat företag med huvudkontor på orten skapar efterfrågan på en lång rad tjänster. Revisorer, affärsjurister, bankkontakter samt konsulter inom till exempel kommunikation och pr finns ofta i närheten av företagsledningen. En börsnotering skapar också ett visst intresse från allmänhet och media som upphör när bolaget försvinner in i anonymitet.

Sammantaget är det en lång rad negativa effekter som kan bli följden när bolagen försvinner från börsen.

Kort sagt: Förändringar i ägarleden kan vara ett första steg till att flera skånska företag kan vara på väg bort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.