fredag 26 april 2024

inloggad som

Utarmning hotar Skåne när börsbolagen blir färre

Kort sagt: Förändringar i ägarleden kan vara ett första steg till att flera skånska företag kan vara på väg bort från Stockholmsbörsen. Det kan i sin tur påverka affärerna för en rad tjänsteföretag i regionen.

Av Anders Haskel, gästskribent

Aktieägandet minskar och aktiviteten på börserna går ner som en följd av skuldkris, lågkonjunktur och osäkra framtidsutsikter. Uppköp leder till att ett antal företag försvinner från börslistorna varje år.

Ett av de senaste att avnoteras är Helsingborgsbaserade fastighetsbolaget Brinova. Köpare är Backahill som redan tidigare var stor ägare, ett företag ägt av bygg- och fastighetsentreprenören Erik Paulsson. Cardo, ett av Malmös sett till börsvärdet största börsföretag, försvann i fjol från börslistan efter att ha köpts upp av Assa Abloy.

Samtidigt är tillflödet av nya större börsbolag magert. De senaste större nytillskotten med huvudkontor i sydvästra Skåne är e-handelsföretaget Cdon som noterades i december 2010 samt gummiföretaget Hexpol som kom till börsen 2008. I båda fallen handlade det om avknoppningar från redan noterade företag. Cdon var tidigare ett dotterbolag till Kinnevik medan Hexpol ingick i Hexagonkoncernen. (Hur många skulle förresten ge Malmö som rätt svar på frågan var de båda nämnda företagen har sina huvudkontor?)

På mindre listor som Aktietorget har det däremot varit ett rikligt tillflöde av företag. Som Rapidus har skrivit om tidigare har detta också i flera fall varit den enda tillgängliga finansieringskällan för många bolag. Det gäller inte minst ett antal förhållandevis unga innovationsföretag. Men även flödet till smålistorna kan komma att sina då noteringen i många fall inte har motsvarat ägarnas förväntningar.

Chansen att vi snart ska få se ett antal nya tunga skånska börsföretag på börslistorna är begränsad. Hoppet står främst till ett par riskkapitalägda bolag.

Fritidsproduktföretagen Thule har länge figurerat på listor över potentiella börskandidater. Men i stället för att bli tillgängligt för intresserade småsparare har bolaget bollats runt mellan olika private equity-bolag. Thule ägs sedan några år av Nordic Capital. Sannolikt pågår förberedelser för en notering, men det krävs ett bättre aktieklimat än i dag för att börsen ska bli verklighet.

Andra Malmöföretag med riskkapitalbolag som ägare som kan bli aktuella för börsen är sängtillverkaren Hilding Anders och fönsterföretaget Inwido. Men i väntan på dessa är risken stor att vi får se en ytterligare utarmning av de skånska inslagen på börslistorna.

Bara under sommaren har det skett flera affärer som kan vara första steget mot uppköp eller en annan typ av ägarförändring.

Störst rubriker har skapats av Ratos försäljning av aktier i nordvästskånska Lindab till ventilationsföretaget Systemair. Från den nya storägarens sida finns det ett industriellt intresse av att ta över delar av Lindabs verksamhet. En annan av Lindabs storägare, Sven Hagströmers Creades, vill sannolikt bidra aktivt till en uppdelning av Lindab där kanske en mindre del stannar kvar på börsen. Affären kan också sluta med att de olika delarna av Lindab försvinner in i andra konstellationer.

En annan färsk nyhet är att bioteknikföretaget Probi fått en tysk branschkollega som största ägare. Det kan vara första steget till ett uppköp. Även i stålgrossisten BE Group kan större ägarförändringar vara på väg. Investmentbolaget Traction är största ägare, men tänker förmodligen inte vara kvar i den rollen särskilt länge. Ett givet sätt för Traction att få upp värdet på sitt innehav är att försöka hitta en köpare till hela bolaget.

Spelar det då någon roll om det försvinner några börsföretag från den skånska kartan så länge verksamheten finns kvar, men med en annan ägare? Ja, det gör det, framför allt om huvudkontoren monteras ner.

Ett börsnoterat företag med huvudkontor på orten skapar efterfrågan på en lång rad tjänster. Revisorer, affärsjurister, bankkontakter samt konsulter inom till exempel kommunikation och pr finns ofta i närheten av företagsledningen. En börsnotering skapar också ett visst intresse från allmänhet och media som upphör när bolaget försvinner in i anonymitet.

Sammantaget är det en lång rad negativa effekter som kan bli följden när bolagen försvinner från börsen.

Kort sagt: Förändringar i ägarleden kan vara ett första steg till att flera skånska företag kan vara på väg bort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.