onsdag 16 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Årets Rapidusföretag — ett skott mot krysset

Kort sagt: På tisdag utser vi för elfte gången Årets Rapidusföretag. Bland tidigare års vinnare finns flera tillväxtraketer som i dag har tongivande roller i regionens näringsliv. Så här tänker vår expertjury.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Det är erkänt svårt att plocka guldkornen bland unga innovationsföretag. Riskkapitalister sliter sitt hår över dåliga investeringar och även det offentliga innovationssystemet har svårt att gallra bort medelmåttorna.

Ändå ger sig Rapidus jury i kast med uppgiften — år efter år.

Den självspäkande arbetsgruppen består av strategikonsulten Björn H. Lindbäck, styrelseproffset Charlotta Falvin och kommunikationsexperten Inger Larsson. Från Rapidus deltar Jan Wifstrand och undertecknad.

Då och då får vi skämtsamt höra att Rapidus är så snabba att vi nästan skriver om saker innan de hänt. Med Årets Rapidusföretag är det definitivt så. Tanken är att sätta ljuset på framtidens succéer och uppmärksamma entreprenörer som bygger förutsättningar för framgång.

Medan många medier tittar i backspegeln är vår grundläggande idé just att se framåt. När vi ändå tittar bakåt kan vi konstatera att juryn lyckats ganska väl med att pricka in stjärnskotten i tidigt skede.

Vinnare genom årens lopp är:

CellaVision, 2001
IO Interactive, 2002
Jolife, 2003
QlikTech, 2004
TAT, 2005
Kapow Technologies, 2006
Lyyn, 2007
BoneSupport, 2008
Illusion Labs, 2009
Cognimatics, 2010

Totalt sysselsätter dessa bolag i dag en bra bit över tusen personer, mångdubbelt mer än när de först uppmärksammades i Rapidus. Flera har blivit tongivande inte bara i regionens näringsliv utan också internationellt i sina nischer, såvida de inte istället köpts upp av branschjättar i spektakulära affärer.

Så vem vinner i år?

Juryn håller som bäst på att avsluta arbetet. Bland slutkandidaterna finns ett stekhett IT-bolag från Malmö och ett Lundaföretag som efter en lång, lång resa nu visar stark tillväxt.

Bedömningarna görs utifrån fyra kriterier:

* Idéhöjd. Hur unik är produkten/tjänsten? Finns patent bakom? Jurygruppen försöker skapa sig en bild av affärsidéns framtida potential. Löser erbjudandet ett verkligt problem?

* Innovationskraft. Vilken förmåga har företaget att kommersialisera uppfinningen? Hur ska försäljningen gå till? Utmärkande bland tidigare års vinnare är att bolagen i tidigt skede visat internationella ambitioner.

* Strategi. Hur positionerar sig företaget på marknaden? Juryn tittar på konkurrensen och analyserar övergripande trender som gynnar eller missgynnar affärsidén. Vilken erfarenhet har företagsledningen?

* Ekonomisk plattform. Finns expansionskapital? Om det redan finns en försäljning, hur utvecklas den? Om externt kapital behövs, hur starka är finansiärerna?

Riskkapitalister lyckas ofta med den första punkten, att hitta spännande idéer. Sedan är det betydligt svårare att känna igen och arbeta fram rätt strategi och förutsättningar för innovationskraft. I de flesta fall underskattas tiden och uthålligheten som krävs för att ta en innovation till slutkund. Det har vi många exempel på här i Öresundsregionen och även bland de tidigare vinnarna.

På tisdag kväll vet vi vem som blir Årets Rapidusföretag 2011. Juryns val kommer att vara genomtänkt, motiverat och tajmat in i minsta detalj — men det är först om några år vi vet hur rätt det var.

Kort sagt: På tisdag utser vi för elfte gången Årets Rapidusföretag. Bland tidigare års vinnare finns flera tillväxtraketer som i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.