söndag 24 november 2024

inloggad som

CellaVision tar Kanadaorder för sex miljoner

|  
|  

Börsnoterade CellaVision har fått en större order från en grupp kanadensiska sjukhuslabb. Enligt VD Yvonne Mårtensson är affären värd cirka sex miljoner kronor för Lundabolaget, som nyligen sålde sitt tusende instrument för automatiserad blodanalys.

Med sju instrument från CellaVision ska Calgary Laboratory Services kunna sköta blodanalysen för en rad sjukhus i Calgary och södra delen av delstaten Alberta. Affären liknar de som CellaVision tidigare gjort med Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen, där prover skickas till en handfull centralt placerade instrument och de mindre sjukhusenheterna sedan kan granska de digitala provsvaren på distans.

Instrumenten kostar omkring en miljon kronor. I början av nästa år lanserar CellaVision även en mindre variant som komplement för att förenkla provhanteringen för de mindre sjukhusenheter som är för små för att köpa en fullskalemaskin.

Från sju sålda maskiner premiäråret 2001 har CellaVision växt till en omsättning på 72,5 miljoner kronor första halvåret 2011. Av sextiotalet anställda sitter 48 i Lund och resten på säljbolag i Japan, Kanada och USA. Nordamerika står i dag för hälften av omsättningen och är den marknad som växer snabbast.

Bortom dagens blodanalyser, som bygger på att räkna röda och vita blodkroppar med automatisk bildanalys, nosar CellaVision på ytterligare användningsområden för sin hård- och mjukvara. Under 2010 lade bolaget ett antal miljoner på att utvärdera tekniken för att dels räkna vita blodceller i benmärgsvätska, dels detektera malariaparasiter i blod. Förstudierna, som sponsrades av Vinnova och med skånska Puss-pengar, avslutades förra hösten men något beslut om vidare satsningar är ännu inte fattat, uppger Yvonne Mårtensson.

— Vi har funderat på de här områdena en längre tid men måste ha tillräckligt med kapacitet för utvecklingen. Det är en trång sektor för oss eftersom vi har krav på oss att växa med lönsamhet, säger hon.

Erik Olausson

Börsnoterade CellaVision har fått en större order från en grupp kanadensiska sjukhuslabb. Enligt VD Yvonne Mårtensson är affären värd cirka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.