lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt forskningshus för livsmedel får grönt ljus

Med ett tiotal hyresgäster klara och bolag som Oatly, Santa Maria och Skåne-Möllan i ryggen trycker stiftelsen Landskrona Innovationscenter på startknappen. Till hösten börjar bygget av huset på Kronans industriområde som ska bli experimentverkstad för regionens små och stora livsmedelsbolag.

Med kontor och mindre labblokaler runt en större försökshall ska det nya centret initialt hysa ett trettiotal arbetsplatser. Målgruppen är såväl nystartade forskningsavknoppningar som vill utveckla sin teknik, som etablerade livsmedelsjättar som vill prova något nytt utanför den vanliga produktionen.

Planerna har funnits ett par år och presenterades offentligt förra sommaren. Men det är först nu som stiftelsen vågar sätta projektet i rullning sedan Landskronas kommun skänkt marken och Helsingborgsbaserade Byggmästaren i Skåne tagit på sig kostnaden för själva bygget, uppåt 50 miljoner kronor.

Lokalerna ska kompletteras med affärsutvecklingshjälp. Men någon regelrätt inkubator handlar det inte om, menar PR-konsulten Arne Berge som leder projektet tillsammans med Oatlys tidigare VD Mats-Ola Kindstedt och Kurt Boström, grå eminens i Landskronas kommunpolitik.

— Bolagen ska inte bli cementerade i lokalerna, vi räknar med en omloppstid på cirka två år. Man ska också kunna hyra in sig för bara en månad, vecka eller dag, säger Arne Berge.

Utöver näringslivet hoppas han att centret ska fungera som resurs för mat- och hälsoforskningen i Lund, där diskussioner om samarbete förs med blivande Ideon Medicon Village. Med i projektets styrgrupp är också Inger Björck, professor i industriell näringslära och föreståndare för Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet.

Utöver medlemsföretagen Oatly, Santa Maria och Skåne-Möllan har bland andra Skånes Livsmedelsakademi, Sparbanksstiftelsen Öresund och Landskrona stads utvecklingsstiftelse skjutit till de fem miljoner kronor som utgör stiftelsens startkapital för drift och marknadsföring.

Erik Olausson

Med ett tiotal hyresgäster klara och bolag som Oatly, Santa Maria och Skåne-Möllan i ryggen trycker stiftelsen Landskrona Innovationscenter på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.