söndag 19 maj 2024

inloggad som

Nytt forskningshus för livsmedel får grönt ljus

Med ett tiotal hyresgäster klara och bolag som Oatly, Santa Maria och Skåne-Möllan i ryggen trycker stiftelsen Landskrona Innovationscenter på startknappen. Till hösten börjar bygget av huset på Kronans industriområde som ska bli experimentverkstad för regionens små och stora livsmedelsbolag.

Med kontor och mindre labblokaler runt en större försökshall ska det nya centret initialt hysa ett trettiotal arbetsplatser. Målgruppen är såväl nystartade forskningsavknoppningar som vill utveckla sin teknik, som etablerade livsmedelsjättar som vill prova något nytt utanför den vanliga produktionen.

Planerna har funnits ett par år och presenterades offentligt förra sommaren. Men det är först nu som stiftelsen vågar sätta projektet i rullning sedan Landskronas kommun skänkt marken och Helsingborgsbaserade Byggmästaren i Skåne tagit på sig kostnaden för själva bygget, uppåt 50 miljoner kronor.

Lokalerna ska kompletteras med affärsutvecklingshjälp. Men någon regelrätt inkubator handlar det inte om, menar PR-konsulten Arne Berge som leder projektet tillsammans med Oatlys tidigare VD Mats-Ola Kindstedt och Kurt Boström, grå eminens i Landskronas kommunpolitik.

— Bolagen ska inte bli cementerade i lokalerna, vi räknar med en omloppstid på cirka två år. Man ska också kunna hyra in sig för bara en månad, vecka eller dag, säger Arne Berge.

Utöver näringslivet hoppas han att centret ska fungera som resurs för mat- och hälsoforskningen i Lund, där diskussioner om samarbete förs med blivande Ideon Medicon Village. Med i projektets styrgrupp är också Inger Björck, professor i industriell näringslära och föreståndare för Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet.

Utöver medlemsföretagen Oatly, Santa Maria och Skåne-Möllan har bland andra Skånes Livsmedelsakademi, Sparbanksstiftelsen Öresund och Landskrona stads utvecklingsstiftelse skjutit till de fem miljoner kronor som utgör stiftelsens startkapital för drift och marknadsföring.

Erik Olausson

Med ett tiotal hyresgäster klara och bolag som Oatly, Santa Maria och Skåne-Möllan i ryggen trycker stiftelsen Landskrona Innovationscenter på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]