söndag 24 november 2024

inloggad som

Bioprocess Control byter VD

Under 2010 femdubblade cleantech-företaget Bioprocess Control sin omsättning till tio miljoner kronor. Nu lämnar grundaren Kristofer Cook VD-stolen.

Fjoråret var händelserikt för Bioprocess Control, som utvecklar teknik och beräkningsmodeller för att effektivisera biogasprocesser. Tidigt 2010 gick holländska industrijätten DSM in som delägare. Sedan dess har ett globalt distributionsnät byggts ut och försäljningen tagit fart.

I det läget lämnar Kristofer Cook VD-posten i företaget, som han grundade tillsammans med Jing Liu för sex år sedan. Styrelsen för redan samtal med potentiella efterträdare.

— Vi är i en ny fas och det är rimligt att någon annan kraft tar över. Jag kommer fortsätta arbeta operativt och ha kvar mitt ägande, säger Kristofer Cook.

Bioprocess Controls teknik används för att optimera nya biogasanläggningar och för att effektivisera redan befintliga anläggningar. Största delen av försäljningen gäller en enklare produkt avsedd för labbmiljö. Senaste året har bolaget dock deltagit i fullskaliga projekt med flera energijättar, däribland Tysklands största bolag inom biogas. I dag har Bioprocess Control tio anställda på Ideon och distributörer i hela världen.

— Vi kommer aldrig att växa till en jätte i Lund. Om vi går in i ett skede där våra distributörer börjar arbeta med mer avancerade projekt har vi en modell där vi köper upp dem. En sådan konsolidering skulle innebära att vi snabbt kan ha över 100 anställda, säger Kristofer Cook.

I Bioprocess Controls ägarkrets finns förutom DSM och grundarna även affärsänglarna Thomas Egelstig och Carl-Eric Hansson samt Lunds universitets holdingbolag LUAB.

Joel Lyth

Under 2010 femdubblade cleantech-företaget Bioprocess Control sin omsättning till tio miljoner kronor. Nu lämnar grundaren Kristofer Cook VD-stolen. Fjoråret var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.