tisdag 23 april 2024

inloggad som

Bioprocess Control byter VD

Under 2010 femdubblade cleantech-företaget Bioprocess Control sin omsättning till tio miljoner kronor. Nu lämnar grundaren Kristofer Cook VD-stolen.

Fjoråret var händelserikt för Bioprocess Control, som utvecklar teknik och beräkningsmodeller för att effektivisera biogasprocesser. Tidigt 2010 gick holländska industrijätten DSM in som delägare. Sedan dess har ett globalt distributionsnät byggts ut och försäljningen tagit fart.

I det läget lämnar Kristofer Cook VD-posten i företaget, som han grundade tillsammans med Jing Liu för sex år sedan. Styrelsen för redan samtal med potentiella efterträdare.

— Vi är i en ny fas och det är rimligt att någon annan kraft tar över. Jag kommer fortsätta arbeta operativt och ha kvar mitt ägande, säger Kristofer Cook.

Bioprocess Controls teknik används för att optimera nya biogasanläggningar och för att effektivisera redan befintliga anläggningar. Största delen av försäljningen gäller en enklare produkt avsedd för labbmiljö. Senaste året har bolaget dock deltagit i fullskaliga projekt med flera energijättar, däribland Tysklands största bolag inom biogas. I dag har Bioprocess Control tio anställda på Ideon och distributörer i hela världen.

— Vi kommer aldrig att växa till en jätte i Lund. Om vi går in i ett skede där våra distributörer börjar arbeta med mer avancerade projekt har vi en modell där vi köper upp dem. En sådan konsolidering skulle innebära att vi snabbt kan ha över 100 anställda, säger Kristofer Cook.

I Bioprocess Controls ägarkrets finns förutom DSM och grundarna även affärsänglarna Thomas Egelstig och Carl-Eric Hansson samt Lunds universitets holdingbolag LUAB.

Joel Lyth

Under 2010 femdubblade cleantech-företaget Bioprocess Control sin omsättning till tio miljoner kronor. Nu lämnar grundaren Kristofer Cook VD-stolen. Fjoråret var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad