söndag 24 november 2024

inloggad som

RIM avvecklar TAT:s Asienkontor

25 av de tidigare 175 anställda i Malmöbaserade TAT kommer lämna bolaget det närmaste halvåret sedan bland annat kontoren i Korea och Japan avvecklas eller säljs. Men i Malmö har nya ägaren Research in Motion redan börjat rekrytera ingenjörer och designer.

Framförallt är det säljpersonal som blir överflödig då all framtida utveckling sker för Research in Motions räkning. Främst ska den tidigare TAT-personalen jobba med användargränssnitt för RIM:s nya läsplatta Playbook samt nästa version av operativsystemet för Blackberry-mobilerna, uppger TAT-grundaren Hampus Jakobsson.

Ungefär hälften av de uppsagda sitter i Malmö medan resten finns i Asien, där enstaka säljare i Japan och Taiwan får gå. Dotterbolaget i Korea, med tolv lokalanställda, ingick inte i alls i RIM:s köp. Istället letar ledningen efter någon som kan ta över verksamheten, uppger TAT:s förra VD Charlotta Falvin.

Hon är nu anställd av Research in Motion för att det närmaste halvåret arbeta med integrationen mellan den kanadensiska jätten och bolaget User Interface in Sweden, dit TAT:s utvecklingsverksamhet lyftes över i samband med köpet. Kvar i TAT AB finns de löpande kundkontrakt som bolaget haft med mobiltillverkare som Sony Ericsson och Samsung. Joakim Nydemark, tidigare global säljchef på TAT och före detta VD för Telecadottern Obigo, tar nu över som VD för det gamla bolaget med uppgift att avveckla kundkontrakten.

Parallellt med renodlingen av organisationen har Research in Motion börjat rekrytera ny personal inom TAT:s kärnområde gränssnittsutveckling. Sedan ett par dagar ligger sex jobbannonser ute på nätet. Och fler kommer, uppger Charlotta Falvin.

— 20-30 nyanställningar under året känns inte alls orimligt, säger hon.

Erik Olausson

25 av de tidigare 175 anställda i Malmöbaserade TAT kommer lämna bolaget det närmaste halvåret sedan bland annat kontoren i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Mobile Heights vd får topposition i Europa

    Mobile Heights vd Ola Svedin har valts till vice-president för Silicon Europe Alliance, en europeisk klusterorganisation som stöttar utveckling av mikroelektronik och mjukvarulösningar.

  • Mobile Heights inte längre bara mobilt

    Det är inte mycket telekom kvar i klusterorganisationen Mobile Heights. I dag talar vd Ola Svedin hellre om ”tech” i bredare mening.

  • Han skäller ut svenska klimatbolag

    Inga svenska klimatbolag har potential att bli riktigt stora, säger startupstjärnan och affärsängeln Hampus Jakobsson.