torsdag 2 maj 2024

inloggad som

RIM avvecklar TAT:s Asienkontor

25 av de tidigare 175 anställda i Malmöbaserade TAT kommer lämna bolaget det närmaste halvåret sedan bland annat kontoren i Korea och Japan avvecklas eller säljs. Men i Malmö har nya ägaren Research in Motion redan börjat rekrytera ingenjörer och designer.

Framförallt är det säljpersonal som blir överflödig då all framtida utveckling sker för Research in Motions räkning. Främst ska den tidigare TAT-personalen jobba med användargränssnitt för RIM:s nya läsplatta Playbook samt nästa version av operativsystemet för Blackberry-mobilerna, uppger TAT-grundaren Hampus Jakobsson.

Ungefär hälften av de uppsagda sitter i Malmö medan resten finns i Asien, där enstaka säljare i Japan och Taiwan får gå. Dotterbolaget i Korea, med tolv lokalanställda, ingick inte i alls i RIM:s köp. Istället letar ledningen efter någon som kan ta över verksamheten, uppger TAT:s förra VD Charlotta Falvin.

Hon är nu anställd av Research in Motion för att det närmaste halvåret arbeta med integrationen mellan den kanadensiska jätten och bolaget User Interface in Sweden, dit TAT:s utvecklingsverksamhet lyftes över i samband med köpet. Kvar i TAT AB finns de löpande kundkontrakt som bolaget haft med mobiltillverkare som Sony Ericsson och Samsung. Joakim Nydemark, tidigare global säljchef på TAT och före detta VD för Telecadottern Obigo, tar nu över som VD för det gamla bolaget med uppgift att avveckla kundkontrakten.

Parallellt med renodlingen av organisationen har Research in Motion börjat rekrytera ny personal inom TAT:s kärnområde gränssnittsutveckling. Sedan ett par dagar ligger sex jobbannonser ute på nätet. Och fler kommer, uppger Charlotta Falvin.

— 20-30 nyanställningar under året känns inte alls orimligt, säger hon.

Erik Olausson

25 av de tidigare 175 anställda i Malmöbaserade TAT kommer lämna bolaget det närmaste halvåret sedan bland annat kontoren i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad