lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Terranol vill förbättra bioetanol med superjäst

Miljöteknikföretaget Terranol i Lyngby har just avslutat sin andra finansieringsrunda. En första produktprototyp ska vara klar till sommaren. Det handlar om en genmodifierad jäststam för att förbättra tillverkningsprocesserna av bioetanol.

Med jäststammen ska restsocker i växtmaterial kunna utnyttjas bättre, så att det går att få ut mer bränsle av vanlig halm.

— Vi ska testa prototypen hos en industripartner i utlandet så snart vi är klara, säger medgrundaren Birgitte Rønnow, doktor i jästgenetik.

Hon menar att bioetanolanläggningarna i regionen, möjligen bortsett från Novozymes installationer, inte är säkra nog för testning av genmodifierade jästceller.

Prototypen banar väg för den första marknadsmässigt gångbara produkten, men försäljningen kommer inte nödvändigtvis att ske här. Det saknas Öresundsharmonisering av satsningarna på alternativa bilbränslen. Sverige satsar på biobränsle, medan Danmark fokuserar på elbilar.

— Vår primära marknad blir USA, Sydamerika, Indien och Kina. Utvecklingen går särskilt snabbt i USA, som också har testanläggningar, säger Birgitte Rønnow.

Hon är grundare tillsammans med Ole Sibbesen, doktor och expert på enzymutveckling, samt Thomas Hvid Andersen, också han doktor i jästgenetik. Samtliga har en bakgrund från Danisco.

Terranols andra finansieringsrunda gav i januari ett miljonbelopp från C.L. Davids Fond & Samling och Syddansk Teknologisk Innovation. Pengarna räcker i 2,5 år för vidare utveckling av prototypen fram mot försäljning. Företaget grundades 2007 och fick under 2008 in 11,3 miljoner danska kronor från det statliga EUDP-programmet. De nya pengarna innebär också ett par nyanställningar. Till sommaren beräknas bolaget bestå av sex personer.

Keld Broksø

Miljöteknikföretaget Terranol i Lyngby har just avslutat sin andra finansieringsrunda. En första produktprototyp ska vara klar till sommaren. Det handlar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.