tisdag 23 april 2024

inloggad som

Terranol vill förbättra bioetanol med superjäst

Miljöteknikföretaget Terranol i Lyngby har just avslutat sin andra finansieringsrunda. En första produktprototyp ska vara klar till sommaren. Det handlar om en genmodifierad jäststam för att förbättra tillverkningsprocesserna av bioetanol.

Med jäststammen ska restsocker i växtmaterial kunna utnyttjas bättre, så att det går att få ut mer bränsle av vanlig halm.

— Vi ska testa prototypen hos en industripartner i utlandet så snart vi är klara, säger medgrundaren Birgitte Rønnow, doktor i jästgenetik.

Hon menar att bioetanolanläggningarna i regionen, möjligen bortsett från Novozymes installationer, inte är säkra nog för testning av genmodifierade jästceller.

Prototypen banar väg för den första marknadsmässigt gångbara produkten, men försäljningen kommer inte nödvändigtvis att ske här. Det saknas Öresundsharmonisering av satsningarna på alternativa bilbränslen. Sverige satsar på biobränsle, medan Danmark fokuserar på elbilar.

— Vår primära marknad blir USA, Sydamerika, Indien och Kina. Utvecklingen går särskilt snabbt i USA, som också har testanläggningar, säger Birgitte Rønnow.

Hon är grundare tillsammans med Ole Sibbesen, doktor och expert på enzymutveckling, samt Thomas Hvid Andersen, också han doktor i jästgenetik. Samtliga har en bakgrund från Danisco.

Terranols andra finansieringsrunda gav i januari ett miljonbelopp från C.L. Davids Fond & Samling och Syddansk Teknologisk Innovation. Pengarna räcker i 2,5 år för vidare utveckling av prototypen fram mot försäljning. Företaget grundades 2007 och fick under 2008 in 11,3 miljoner danska kronor från det statliga EUDP-programmet. De nya pengarna innebär också ett par nyanställningar. Till sommaren beräknas bolaget bestå av sex personer.

Keld Broksø

Miljöteknikföretaget Terranol i Lyngby har just avslutat sin andra finansieringsrunda. En första produktprototyp ska vara klar till sommaren. Det handlar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad