söndag 24 november 2024

inloggad som

Elzouki och Lindberg i styrelsen för ny miljöförening

En ny ideell miljöförening har bildats i Lund. I styrelsen finns bland andra Conveneer-grundaren Richard Lindberg och mobilteknikbolaget Scalados grundare Pierre Elzouki.

Föreningen med namnet Congress for Environmental Advancement, CongressEA, vill se till att företag, universitet, media och andra organisationer utbyter kunskaper för göra sitt miljöarbete mer effektivt.

— När jag själv letade runt bland dagens miljöföreningar kände jag att det inte fanns något som riktigt matchade mina egna värderingar. Miljöfrågor engagerar en mycket bredare grupp än förr, och vi siktar på att få med bland annat ekonomer, jurister och samhällsvetare, säger Richard Lindberg.

CongressEA har börjat med att organisera en seminarieserie tillsammans med Ekonomihögskolan i Lund och Stiftelsen Partnerskap. Föreningen planerar också en webbportal för entreprenörer i miljösektorn. Den ska göra det lättare för företagarna att finna rätt partners, kunder, mediakontakter och myndighetspersoner. Projektet genomförs i samarbete med svenska organisationen GlobalFocus och stöttas av British Council, som i somras utsåg Richard Lindberg till ”klimatutmanare” med en startbudget på knappt 50.000 kronor.

— British Councils klimatutmanare gör ettåriga projekt och många idéer försvinner efter det året. Vi vill göra något som lever kvar, men vi behöver dra in mer finansiering till portalen. Vi pratar med en del organisationer om det just nu, säger Richard Lindberg.

CongressEA är inte vinstdrivande och ingen i föreningen får i dag någon ersättning för sitt arbete. Hittills har ett par hundra personer blivit medlemmar.

Lisa Kirsebom

En ny ideell miljöförening har bildats i Lund. I styrelsen finns bland andra Conveneer-grundaren Richard Lindberg och mobilteknikbolaget Scalados grundare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.