tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Acromed i asiatiskt biogasäventyr

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har dragit igång ett nytt bolag inom vattenrening och biogasrötning. Första finansieringsrundan är avslutad och nu budar bolaget på 150 ton dagligt avloppsslam från ett reningsverk i Asien.

Med bolaget IES, International Energy Solutions, ger sig Acromed Invest in i kampen om att förvandla våra biologiska restprodukter till energikälla. Liksom i många liknande processer är det bakterier och enzymer som ska göra jobbet. Men istället för normala 15-30 dagar ska IES:s rötningsprocess gå på 4-5 dagar och ge bättre energiutbyte, uppger Acromed Invests VD Masoud Khayyami.

Han är förtegen om tekniken bakom, som delvis utvecklats av ett antal forskare vid Lunds universitet.

Bolaget har såddfinansierats med en miljon kronor från privatpersoner och blandat sig i upphandlingen för en första order från ett asiatiskt reningsverk. I planen finns också en testanläggning i södra Sverige där liknande teknik även ska kunna användas för vattenrening.

IES är ett av en handfull intressebolag och projekt under Acromed Invest, som fungerar som kombinerat såddfinansieringsbolag och inkubator åt sina företagsembryon.

Tidigare planer på börsnotering har skjutits på framtiden i väntan på att Acromed ska göra en första exit. Istället satsar bolaget på att plocka in en miljon euro från en begränsad mängd investerare, uppger Masoud Khayyami.

Förutom Masoud Khayyami finns även Christer Fåhraeus med i Acromeds ägarlista. Styrelseordförande är Ingemar Kihlström som även sitter i styrelsen för bland andra Respiratorius i Lund.

Erik Olausson

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har dragit igång ett nytt bolag inom vattenrening och biogasrötning. Första finansieringsrundan är avslutad och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.