fredag 18 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

ESS kan bli vinstlott för aktieägare

Kort sagt: ESS väntas ge upphov till en rad positiva tillväxteffekter iÖresundsregionen. Det finns mycket att vinna för aktieägarna till debörsbolag som lyckas dra nytta av möjligheterna som ESS skapar.

Av Anders Haskel, gästskribent

Efter att Spanien i veckan drog tillbaka sin kandidatur är sannolikheten mycket hög att den världsledande materialforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) kommer att börja byggas i Lund omkring 2011 och stå klar 2018.

Anläggningen skapar förutsättningar för en rejäl tillväxtimpuls till regionen och enligt en rapport som tagits fram av PricewaterhouseCoopers (PWC) kommer tillväxten i Skåne att öka med 0,08 procent per år. Siffran kan kännas låg, men då ska man komma ihåg att även en ganska liten årlig tillväxthöjning som upprepas leder till stora tal på sikt.

Högre ekonomisk tillväxt betyder ökade intäkter för näringslivet. De börsbolag som kan dra nytta av den ökade tillväxt som ESS skapar ska därför ha en högre värdering. Självklart är det ytterst svårt att beräkna dessa effekter för varje enskilt företag men att dra några allmänna slutsatser är däremot ganska enkelt.

Med hjälp av en ganska enkel klassisk aktievärderingsformel går det att teoretiskt räkna ut att för varje tiondels procent som ett företag lyckas höja sin långsiktiga tillväxt ska aktiekursen stiga med cirka 2-3 procent. Den exakta effekten avgörs av vilken tillväxt företaget har i utgångsläget. De företag som har stor verksamhet i regionen och som lyckas dra maximal nytta av ESS borde alltså stå inför en uppvärdering på börsen.

Några beräkningar av effekter på den danska sidan av Öresund har jag inte sett, men det är ett rimligt antagande att ESS kommer att bidra även till den danska tillväxten och att en del danska företag kan dra fördelar av ESS. Detta inte minst eftersom Danmark kommer att ställa upp med en förhållandevis stor del av finansieringen och naturligtvis kommer att vilja ha något i utbyte för detta.

Till att börja med kommer själva bygget av ESS generera en hel del intäkter till företagen i regionen. Men det är inte här som de stora effekterna uppstår. En jämförelse kan göras med Öresundsbron. Det är ju inte byggandet av bron som skapat positiva ekonomiska effekter runt Öresund, utan det faktum att bron finns på plats.

Beräkningar i PWC-rapporten visar att ESS kommer att bidra till en ökad efterfrågan på kontorsyta med cirka 7.000 kvadratmeter per år, vilket ska jämföras med Sigmahuset i Dockan i Malmö som är på drygt 10.000 kvadratmeter eller att Lunds Tekniska Högskola och Ideon skapat ett behov på 12.000 kvadratmeter ny kontorsyta per år. Ett välkommet tillskott, men inget som kommer att ge några tydliga effekter i byggbolagens resultaträkningar. Bygget av ett kontorshus i den här storleken motsvarar mindre än en procent av de stora svenska byggbolagens omsättning per år.

ESS väntas också medföra att det årligen kommer att byggas 500 fler bostäder i Skåne. Det är ett relativt stort tillskott till de 5.000 bostäder per år som det regionala målet är satt till. Men inte heller 500 bostäder är någon enorm summa när byggandet ska fördelas på flera olika byggbolag. Även här handlar kakan om mindre än en procent av årsomsättningen för ett stort byggbolag som Peab, Skanska eller NCC.

Dessutom kommer ESS att ge ökade behov av investeringar i infrastruktur och annat byggande. Också detta gynnar byggbolagen. Så även om effekterna av varje enskild tillväxtkomponent är begränsad är det lätt att utse byggbolagen till vinnare. Sett i förhållande till företagens storlek och var de har verksamhet så är det troligen Peab som gynnas mest av de stora svenska börsbolagen. JM, som är stor bostadsbyggare, tillhör de börsbolag som kan gynnas mest relativt sin storlek av den ökade efterfrågan på bostäder.

Tydliga effekter av ESS kan också uppstå i form av värdetillväxt på befintliga kommersiella fastigheter. Ökad tillväxt leder sannolikt till högre kontorshyror och därmed också högre värden på kontorshusen. Detta gynnar stora kontorshyresvärdar i Skåne. En tydlig vinnare bland de börsnoterade företagen är Wihlborgs som har hela sitt bestånd koncentrerat till Öresundsregionen med en tyngdpunkt på Malmö-Lund. Wihlborgs är dessutom en stor fastighetsägare på Ideonområdet samt äger Medeon i Malmö. Eftersom hyresgästerna i dessa fastigheter finns nära forskarvärlden är det objekt som kan komma att gynnas särskilt mycket av ESS.

En anläggning som ESS kräver goda kommunikationer. Det gäller inte minst flyg och här ligger Kastrup alldeles utmärkt till. Långsiktigt utvecklas flygtrafiken i linje med den allmänna tillväxten. En högre tillväxt i Skåne borde med andra ord skapa mer trafik på Kastrup, vilket åtminstone på marginalen gynnar det börsnoterade Københavns Lufthavne A/S.

Finns det fler vinnare att lyfta fram? Utan att nämna några specifika företag så bör konsulttjänster av diverse slag gynnas. Tittar vi på börsnoterade företag handlar det i så fall om teknik- och IT-konsulter med slagsida mot Öresundsregionen. Även bemanningsföretag tillhör de sektorer som gynnas av en allmänt växande ekonomi.

På sikt kommer ESS också att skapa vinnare bland de företag som lyckas kommersialisera forskarnas upptäckter. Men dessa vinster ligger långt fram i tiden. De kommer dessutom i flera fall att uppstå i företag som vi idag inte ens vet att de kommer att existera.

Kort sagt: ESS väntas ge upphov till en rad positiva tillväxteffekter iÖresundsregionen. Det finns mycket att vinna för aktieägarna till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.