söndag 19 maj 2024

inloggad som

Danskt solcellsbolag kan missa prestigeorder

Solcellsföretaget Gaia Solar i Hvidovre utanför Köpenhamn håller på att missa en gigantisk order på grund av kommunal byråkrati.

Företaget har gett ett prisförslag på ett prestigeprojekt vid det stora kraftverket Avedøreværket, som vill ha en solcellsanläggning på 2.000 kvadratmeter. Förhoppningen är att få upp anläggningen som ett visningsprojekt till FN:s klimattoppmöte i december.

Men nu ser det ut som att ordern går om intet. Avedøreværket har hamnat i en dispyt med Hvidovre kommun som inte vill ge bygglov.

— Det verkar inte särskilt genomtänkt av kommunen, säger Gaia Solars huvudägare Dennis Aarø som är ansvarig för försäljning och projektutveckling.

I april fick Gaia Solar, som har fjorton anställda, pris för sin solcellsanläggning på Ekologihuset vid Lunds universitet. Installationen utsågs till ”Årets solcellsanläggning” och fick SolEl-priset 2008. Med sin areal på 767 kvadratmeter är den en av Nordens största solcellsanläggningar och har en produktion som motsvarar elförbrukningen i 20 villor.

Den svenska anläggningen skulle överträffas av den i Avedøre, men där håller nu alltså drömmen på att spricka.

— Vi lämnar inte in några nya ansökningar förrän vi vet hur vi ska lösa det. Första förslaget är avvisat, säger Avedøreværkets miljökoordinator Lars Vang.

Hvidovre kommuns handläggare, Jens Schelde, erkänner problemet med att solcellerna räknas som en del av den samlade byggytan, och att anläggningen överskrider de tio procent av grundarealen som verket är tillåtet att bygga på.

— Vi har inget mot solceller men kan inte ge dispens på löpande band, säger Jens Schelde.

Keld Broksø

Solcellsföretaget Gaia Solar i Hvidovre utanför Köpenhamn håller på att missa en gigantisk order på grund av kommunal byråkrati. Företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]