fredag 22 november 2024

inloggad som

Danskt solcellsbolag kan missa prestigeorder

Solcellsföretaget Gaia Solar i Hvidovre utanför Köpenhamn håller på att missa en gigantisk order på grund av kommunal byråkrati.

Företaget har gett ett prisförslag på ett prestigeprojekt vid det stora kraftverket Avedøreværket, som vill ha en solcellsanläggning på 2.000 kvadratmeter. Förhoppningen är att få upp anläggningen som ett visningsprojekt till FN:s klimattoppmöte i december.

Men nu ser det ut som att ordern går om intet. Avedøreværket har hamnat i en dispyt med Hvidovre kommun som inte vill ge bygglov.

— Det verkar inte särskilt genomtänkt av kommunen, säger Gaia Solars huvudägare Dennis Aarø som är ansvarig för försäljning och projektutveckling.

I april fick Gaia Solar, som har fjorton anställda, pris för sin solcellsanläggning på Ekologihuset vid Lunds universitet. Installationen utsågs till ”Årets solcellsanläggning” och fick SolEl-priset 2008. Med sin areal på 767 kvadratmeter är den en av Nordens största solcellsanläggningar och har en produktion som motsvarar elförbrukningen i 20 villor.

Den svenska anläggningen skulle överträffas av den i Avedøre, men där håller nu alltså drömmen på att spricka.

— Vi lämnar inte in några nya ansökningar förrän vi vet hur vi ska lösa det. Första förslaget är avvisat, säger Avedøreværkets miljökoordinator Lars Vang.

Hvidovre kommuns handläggare, Jens Schelde, erkänner problemet med att solcellerna räknas som en del av den samlade byggytan, och att anläggningen överskrider de tio procent av grundarealen som verket är tillåtet att bygga på.

— Vi har inget mot solceller men kan inte ge dispens på löpande band, säger Jens Schelde.

Keld Broksø

Solcellsföretaget Gaia Solar i Hvidovre utanför Köpenhamn håller på att missa en gigantisk order på grund av kommunal byråkrati. Företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.