Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.
First North-noterade Crunchfish utvecklar digitala betalningar offline. I fredags offentliggjordes ett steg framåt för bolagets europeiska patentansökan. Patentet, som varit mer eller mindre klart sedan tidigare, kommer att formellt utfärdas i juni av den Europeiska patentmyndigheten (EPO).

– Vi kände att vi ville meddela marknaden. Det blev en effekt i fredags, men jag tror inte att det är det som driver kursen, säger Joachim Samuelsson.
Istället pekar han på att Crunchfish beslutat och kommunicerat ett nytt sätt att paketera och sälja tekniken.
– Vi har haft fel approach tidigare.
Lite förenklat ska bolaget från och med nu separera erbjudandet till leverantörer av betalningsnätverk respektive betaltjänster. Tanken är att anpassa sig till den struktur som råder för uppkopplade betalningar, där exempelvis Swish är ett betalningsnätverk medan betaltjänsten erbjuds dig som enskild slutkund av din bank.
Den nya approachen går ut på att se offline-tekniken i det ljuset. Betalningsnätverket (motsvarande Swish) behöver endast se till att det är möjligt att ta emot en offline-betalning och applicera den delen av teknologin, medan den som erbjuder betaltjänsten (motsvarande din bank) har slutkunden och tillhandahåller möjligheten att göra en betalning.
Tidigare har Crunchfish försökt sälja in hela sitt teknikpaket till betalningsnätverk alternativt till enskilda banker, med begränsad framgång.
Halvdan nyemission
I höstas gjorde bolaget en nyemission som med hjälp av garantier tecknades till 45 procent och tillförde bolaget 26 Mkr före emissionskostnader. Det var inte alla större ägare som deltog. Joachim Samuelsson själv deltog inte och har fått se sig passerad i ägarlistan av styrelseordförande Göran Linder.
Joachim Samuelsson är numera näst största ägare och vidhåller det han sade till Rapidus i oktober, att pengarna från emissionen ska räcka året ut. Huruvida bolaget kommer att behöva fler kapitalinjektioner kommenterar han inte, men säger att hoppas nå positivt kassaflöde ”så snabbt som möjligt”.
– Vi har paketerat våra produkter fel tidigare. Det går mycket lättare i alla dialoger nu.
Lagt ned affärsområde
Tills nyligen hade Crunchfish även ett ytterligare affärsområde, nämligen en geststyrningsteknologi för AR/VR-produkter och fordonsindustrin. Men vid årsskiftet lades affärsområdet ner och bolagets kostnadsbas minskades.
– Vi försökte sälja det men fick inget bud som var tillräckligt intressant, så vi valde att dra snöret och avveckla det. Vi hade en fin teknik och bra folk som jobbade med den, men var tvungna att fokusera på ett område.
Ola Nilsson